x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi O noua TAXĂ te arde la buzunar din 2016! Impozitul de sub apartament, în plic

O noua TAXĂ te arde la buzunar din 2016! Impozitul de sub apartament, în plic

de Alina Botezatu    |    07 Oct 2015   •   08:25
O noua TAXĂ te arde la buzunar din 2016! Impozitul de sub apartament, în plic
Sursa foto: Adrian Manolache

Consiliile locale vor aduna, de anul viitor, o sumă frumuşică dintr-un nou impozit: pe terenul de sub case. Aşa reiese din Codul fiscal, care va fi aplicat din ianuarie.

Citeşte şi Seceta se combate cu reduceri de taxe

O sumă cuprinsă între 10 şi 26 de lei pe an vor plăti în plus de anul viitor cei care deţin un apartament cu două camere (50 de metri pătraţi), într-o zonă semicentrală a Bucureştiului (Militari, Titan, Drumul Taberei, Tineretului etc.), într-un bloc cu mai mult de patru etaje. Valoarea aceasta se calculează în funcţie de cota indiviză a locuinţei (de 10-15 metri pătraţi) din terenul pe care se află blocul şi de zonă.

Citeşte şi Firmele mici nu pot să plătească impozite majorate

Un impozit similar vor plăti toţi proprietarii locuinţelor din România, în funcţie de suprafaţa locuinţei şi de coeficientul de localitate (Bucureştiul are categoria zero, iar municipiile categoria 1). "În cazul apartamentelor vechi va fi impozitat doar terenul de sub bloc, nu şi cel de lângă, care aparţine primăriei. La apartamentele noi diferă de la caz la caz. Sunt situaţii în care proprietatea spaţiilor comune rămâne la dezvoltator, care administrează noul cartier, şi situaţii în care rămâne în proprietatea locatarilor", ne-a precizat Emilian Duca, General Manager al firmei de consultanţă fiscală Tax & Business Solutions.

Citeşte şi Ping-pong cu pacienţii în jocul de-a cardul

De asemenea, acest impozit va fi achitat şi pentru vile, fiind calculat pentru amprenta la sol. De exemplu, dacă o casă are o suprafaţă construită de 120 de metri pătraţi şi două etaje, plus o mansardă, poate să acopere 50-60 de metri pătraţi de teren. "La calcularea acestuia este mai importantă suprafaţa locuinţei decât numărul de camere”, a mai spus Duca.

Citeşte şi Firmele de apartament, taxe de 13 ori mai mari

Sumele pe care ar urma să le plătească proprietarii de locuinţe, ar putea fi mult mai mari, având în vedere că impozitele pot fi majorate cu până la 50% de consiliile locale.

Citeşte şi Când vor simţi românii bunăstarea din statistici

În plus, de anul viitor, impozitul pe casa în sine poate creşte, deoarece cota va fi de 0,08-0,2%, faţă de cel mult 0,1% în prezent. Astfel, pentru un apartament cu două camere din aria semicentrală a Capitalei se achită în prezent 112 lei, iar anul viitor 96-240 de lei, anual.

Citeşte şi Topul taxelor aberante inventate de guvernanţi

"Noul impozit va fi adăugat la impozitul pe proprietate, fiind o scutire, până acum. Au mai găsit o portiţă să majoreze impozitele. Aceasta este o politică agreată cu FMI: să se majoreze impozitele pe proprietate şi să scadă cele pe consum", Emilian Duca, General Manager, Tax & Business Solutions.

Citeşte ş  Previziuni sumbre pentru cea mai numeroasă generaţie a României. Cinci motive pentru care ne luăm adio de la pensii

O locuinţă medie din România avea un numărul de 2,7 camere şi 47,2 metri pătraţi, la sfârşitul anului trecut, arată datele Institutului de Statistică.

Citeşte şi Cum arată Codul Fiscal cu care se laudă politicienii

Pentru noul impozit, proprietarii vor primi, de la consiliile locale, încă o decizie de impunere, odată cu impozitul pe proprietate, cele două fiind virate în conturi diferite.
 

×