Numărul total al firmelor care au intrat în insolvenţă în primul trimestru a crescut cu 58% faţă de perioada similară din 2008, la 5.173. La finele anului vor fi peste 20.000 de societăţi aflate în încetare de plăţi, cu 40% mai multe faţă de sfârşitul anului 2008, potrivit Coface.
"Din analiza preliminară a datelor furnizate de Registrul Comertului despre situaţia firmelor insolvente în primele trei luni ale anului, rezultă că pe parcursul acestei perioade un număr de 5.173 firme au intrat sub incidenta Legii 85/2006, aflându-se în diverse stadii ale procedurii de insolvenţă", se arată într-un comunicat al Coface.LOVITE DE CRIZA
Evoluţia numărului firmelor insolvente confirmă tendinţa de înrăutăţire a situaţiei companiilor româneşti, identificată la sfârşitul anului 2008, în contextul accentuării crizei economico-financiare globale, precum şi previziunile conform cărora numărul companiilor insolvente va depăşi 20.000 la sfârşitul anului 2009.
Din numărul total de firme insolvente în primul trimestru al anului, 2.084 se aflau în procedură generală de insolvenţă, 888 în procedură simplificată de insolvenţă, 2.183 în faliment şi 18 în reorganizare judiciară.
Distribuţia teritorială a cazurilor de insolvenţă din primul trimestru al anului arată o distanţare a Capitalei, cu o pondere de peste 18 % în totalul insolvenţelor înregistrate la nivel naţional şi un număr dublu de firme insolvente faţă de judeţul aflat pe locul doi, respectiv Constanţa.
"Cele mai afectate ramuri sunt comerţul, contrucţiile, imobiliarele, agricultura. Principala cauză ce va genera această situaţie este blocarea creditării, cele mai multe firme folosind ca principala sursa de finanţare împrumuturile bancare. Recomandarea pentru o firmă aflată într-o situaţie financiară precară, care să împiedice deteriorarea situaţiei economice a acesteia, ar fi cererea reorganizarii judiciare din timp", arată Coface.
La finele anului trecut erau înregistrate peste un milioan de firme, dintre care 780.000 persoane juridice.