x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 3 modalități de economisire fără efort, preferate de români

3 modalități de economisire fără efort, preferate de români

31 Mar 2022   •   13:32
3 modalități de economisire fără efort, preferate de români

Fie că plănuiești să economisești bani pentru a plăti integral, fie că dorești să economisești pentru a plăti un avans la bancă, este important să cunoști cele mai bune metode de economisire puse la dispoziție de către bănci persoanelor fizice. În continuarea acestui articol îți prezentăm 3 metode de economisire fără efort, preferate de români.

1.Depozitul bancar

Depozitul bancar este un instrument financiar de economisire destinat persoanelor fizice care dispun de o anumită sumă de bani pe care o pot depune la bancă, în schimbul unei dobânzi. Pentru a deschide un depozit bancar, poți opta pentru o vizită la o unitate bancară sau poți alege să deschizi un depozit online. Astfel, economisești timp și beneficiezi în același timp de toate avantajele pe care le oferă un depozit în situația în care l-ai deschide într-o unitate bancară.

 

Principalele beneficii ale unui depozit online:

  • în funcție de unitatea bancară pe care o alegi, pe lângă cele mai avantajoase dobânzi, poți beneficia și de zero costuri de deschidere, administrare și retragere bani din depozit;
  • ai libertate de alegere atunci când vine vorba de perioada de constituire a depozitului; poți alege să deschizi depozit pe un interval cuprins între 1- 36 luni, iar cu cât perioada de constituire este mai lungă, cu atât dobânda pe care o primești este mai avantajoasă;
  • poți retrage banii din depozit înainte de scadență, conform opțiunii alese la deschiderea acestuia: printr-o retragere numerar într-una dintre agenții sau printr-un transfer bancar în contul tău curent;
  • atât banii depuși, cât și dobânzile datorate sunt garantate de către Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, în limita unui anumit plafon.

 

2.Contul de economii

La fel ca și depozitul online, contul de economii reprezintă un alt instrument de economisire preferat de către români. Acesta se constituie pe o perioadă nedeterminată și oferă posibilitatea persoanelor fizice de a retrage și de a depune bani în orice moment.

 

Pentru suma de bani depusă în cont, vei primi o dobândă care se calculează în funcție de instituția bancară la care alegi să îți deschizi contul. Spre deosebire de depozitul online unde dobânda este fixă, contul de economii beneficiază de o dobândă variabilă care se modifică în funcție de indicatorii economici.

 

Beneficiile economisirii cu ajutorul unui cont de economii:

  • economisirea fără efort cu ajutorul dobânzii pe care o plătește banca pentru banii depuși;
  • accesul instantaneu la sumele de bani din cont, ceea ce înseamnă că poți să retragi banii în orice moment dorești;
  • siguranța oferită de către Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.

 

La fel ca și în cazul depozitelor bancare, deschiderea unui cont de economii este extrem de facilă. Poți opta pentru deschiderea unui cont online din aplicația pusă la dispoziție de banca la care ai deschis contul curent sau, dacă îți dorești să deschizi un cont de economii la o altă bancă, poți opta pentru o vizită la un punct de lucru al băncii respective.

 

3.Achiziția de titluri de stat

Începând cu luna februarie a acestui an, Ministerul Finanțelor a pus la dispoziția persoanelor fizice o ofertă eficientă de economisire, prin intermediul achiziției de titluri de stat. Astfel, românii care aleg această opțiune și investesc în titluri de stat beneficiază de o dobândă anuală cuprinsă între 4,50% și 5,35%.

 

Principalele avantaje ale economisirii prin achiziția de titluri de stat:

  • titlurile de stat au o valoare nominală de un leu;
  • achiziția titlurilor de stat se poate face fie online, fie de la unitățile Trezoreriei Statului sau de la subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.;
  • veniturile obținute sunt neimpozabile;
  • titlurile de stat sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans;
  • dobânda este anuală și se plătește la termenul prevăzut în prospectul de emisiune.

 

Indiferent de motivul pentru care îți dorești să economisești bani, este important să te documentezi despre cele mai eficiente metode, pentru a putea alege ce se potrivește nevoilor tale. Fie că optezi pentru deschiderea unui depozit online, a unui cont de economii sau pentru achiziția de titluri de stat, acest pas îți va oferi o satisfacție majoră atunci când îți vei atinge obiectivul.

 

Sursa foto: shutterstock.com

×