x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 6 lucruri pe care să le știi dacă vrei să devii dentist

6 lucruri pe care să le știi dacă vrei să devii dentist

11 Feb 2022   •   16:41
6 lucruri pe care să le știi dacă vrei să devii dentist

Ești pe cale să îți alegi profesia și te gândești să devii stomatolog? Dacă da, felicitări - însă credem că nu trebuie să idealizezi nicio meserie. De aceea, îți venim în ajutor cu un ghid realizat în colaborare cu experții noștri de 6 lucruri pe care ar trebui să le știi dacă îți dorești să devii medic stomatolog.

  1. Oamenii o să spună destul de des că…urăsc dentiștii

Înainte de a porni în această călătorie, trebuie să fii conștient că, din păcate, vei auzi adesea oameni spunând că „urăsc dentiștii”. De fapt, ei nu urăsc dentiști, ci ideea de a merge la stomatolog - idee care apare, de cele mai multe ori, în urma unei experiențe traumatizante.

  1. Facultatea nu e una ușoară

Cel mai corect este să spunem că facultatea de stomatologie nu este una ușoară - de fapt, ea ar trebui privită mai cu seama ca pe o investiție. Vei investi, în primul rând, timp - mult timp. Atât pentru participarea la cursuri, cât și pentru pregătirea ta individuală. Însă vei investi și resurse financiare în această facultate, așa că asigură-te că…le investești corect și că îți dai silința să merite.

  1. Va trebui să devii educator în același timp

Probabil te întrebi ce înseamnă asta. Ei bine, meseria de stomatolog nu presupune doar să tratezi afecțiunile pacienților, ci și să îi educi - să îi înveți, practic, educație dentară. E de datoria ta să le explici pacienților cum să se spele corect pe dinți sau ce pot face pentru a evita cariile, de exemplu. Asta presupune, firește, că vei avea nevoie de o doză generoasă de răbdare și calm. Desigur, nu te gândi - nu va trebui să îi treci pe pacienții tăi prin acele Cursuri Stomatologie pe care le-ai făcut tu, însă e important să le transmiți noțiunile de bază legate de îngrijirea orală.

  1. În stomatologie, mediul chiar contează

Când va veni vremea să te angajezi, nu vei fi atent doar la remunerație, vei vedea - asta pentru că în stomatologie mediul contează poate chiar mai mult decât satisfacția personală.

Dacă lucrezi într-o clinică, e important să te înțelegi cu cei din jur - iar asistenta ta îți va deveni pur și simplu parte din familie - de multe ori, vei petrece cu ea mai multe ore pe zi decât cu cei din propria casă. Dacă nu vă înțelegeți, s-ar putea să vă sabotați reciproc - iar asta poate duce, din păcate, la un eșec stomatologic.

  1. Echipamentul poate fi periculos

Din nefericire, pe băncile facultăților de medicină asta nu se explică suficient - echipamentul dintr-un cabinet poate fi extrem de periculos, de asta tu trebuie să fii grijuliu și să te asiguri că îl cunoști foarte bine. Gândește-te doar - dacă pacientul se agită în scaunul său din cauza emoțiilor, dacă nu ești suficient de atent, s-ar putea să îl rănești și vei fi 100% responsabil în caz de asta se întâmplă.

  1. În stomatologie, învățarea nu se oprește niciodată

Poate te gândești că termini facultatea în câțiva ani și gata - îți poți lua adio de la materiale educative sau de la învățare. Ei bine, află că lucrurile nu stau deloc așa - în stomatologie, învățarea nu se oprește niciodată.

Pentru că această ramură a medicinei este în continuă îmbunătățire și modificare, ai în permanență noi lucruri de învățat - tehnici, aparaturi etc - dacă îți dorești să faci performanță, va trebui să participi, din când în când, la câte un curs implantolgie sau protetică dentară, de exemplu.

 

Un lucru e cert: să devii stomatolog e dificil. Dar să fii stomatolog e și mai dificil - e important să fii conștient că nu tratezi „dinți”. Tratezi oameni cu frici, cu emoții - trebuie să fii în aceeași măsură și terapeut și să înțelegi că e de datoria ta să ții teama departe din cabinet.

×