x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 6 Sfaturi despre eliminarea tarifelor de roaming

6 Sfaturi despre eliminarea tarifelor de roaming

16 Iun 2017   •   16:26
6 Sfaturi despre eliminarea tarifelor de roaming

15 iunie 2017 a fost prima zi fără tarife de roaming în Uniunea Europeană. Practic, convorbirile telefonice, mesajele scrise și consumul de date în roaming în interiorul Uniunii sunt taxate de astăzi la fel ca și cele naționale. Până în prezent, dacă cineva călătorea în altă țară din UE, operatorul de telefonie mobilă percepea un tarif diferit – mai ridicat – pentru comunicațiile mobile (apeluri telefonice, SMS-uri, date) efectuate în țara respectivă.

UE a impus operatorilor de telefonie mobilă să reducă treptat, în mod considerabil, aceste tarife de roaming, în beneficiul consumatorilor. Cine călătorește periodic în alte țări din UE a constatat probabil scăderea pronunțată a tarifelor de roaming în ultimii zece ani.

Începând de astazi, 15 iunie 2017, ultimele tarife de roaming pe care le mai plăteai încă operatorului mobil vor dispărea atunci când călătoresti în altă țară din UE. Toate contractele existente sau noi care includ servicii de roaming vor deveni automat contracte de tip roaming la tarife naționale. Noile norme ale UE se referă la serviciile de date, la apelurile de voce și la SMS-uri.

1. Nu uita că eliminarea tarifelor de roamning nu înseamnă că poți vorbi chiar nelimitat atunci când călătorești în Europa. Tariful este pentru minutele pe care le ai în abonament. Dacă le depăsești vei fi taxat conform tarifelor din țara ta pentru convorbiri în afara rețelei.

2. Atunci când vorbim de elimintarea tarifelor de roaming ne referim în principal la apeluri și sms-uri, nu și la transferul de date. Internetul va fi mai ieftin, dar nu va fi gratuit. De astăzi vom avea pentru transferul de date tariful unic de 7,7 eur pe GB, urmând ca până la 1 ianuarie 2022 să ajungă treptat la 2,5 eur pe GB. Verifică totuși cu compania ta de telefonie dacă în abonamentul tău ai inclus.

...............

Citește mai departe AICI

×