x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 9 metode simple de a economisi bani

9 metode simple de a economisi bani

29 Noi 2022   •   11:54
9 metode simple de a economisi bani
Sursa foto: pixabay.com

Am acumulat mai multe datorii în 2022, deși economisim la fel ca anul trecut, arată rezultatele celui mai recent studiu național care reflectă atitudinile și obiceiurile românilor în domeniul financiar, realizat de KRUK România împreună cu IRES, în luna noiembrie a acestui an.

Analiza arată că 22% dintre români au restanțe, majoritatea la plata facturilor (15%), la returnarea împrumuturilor (8%), dar și la rate (7%). Jumătate din familiile din România nu fac economii, 44% declară că au avut datorii în creștere față de anul trecut, iar 50% că e dificil sau foarte dificil să le achite.

Vom încerca să detaliem câteva metode eficiente de a pune lunar bani deoparte:

1. Organizează bugetul lunar

Pentru a economisi bani, este important ca informațiile legate de bugetul tău să fie foarte clare. Poți folosi în acest sens un instrument care să te ajute, precum o aplicaţie, un fişier, o agendă. Astfel, banii vor fi mai uşor de controlat, iar costurile mult mai uşor de analizat.

Monitorizarea veniturilor şi a cheltuielilor lunare, respectiv întocmirea unui buget reprezintă prima metodă de economisire a banilor.

2. Planifică cheltuielile

Înainte ca o persoană să înceapă să economisească, este esenţial ca bugetul său lunar să fie împărţit în categorii de cheltuieli, adică fixe şi opţionale, pentru o gestionare eficientă. Odată cu începerea planificării, o persoană poate câştiga controlul asupra cheltuielilor şi va putea aloca un anumit procent pentru economii.

 3. Deschide un cont de economii

În momentul în care ai luat decizia de a economisi bani, este nevoie să iei în calcul deschiderea unui cont de economii. Astfel, de fiecare dată când este încasat salariul lunar, o parte din sumă poate fi depusă în contul de economii. Băncile oferă în prezent multiple variante de depozite. Este important să analizezi ofertele la dobanda depozite, în funcție de nevoile tale.

 4. Limitează cheltuielile

Pentru a face economii este esențial să renunți la cheltuielile inutile. Fă o listă cu necesitățile tale și respect-o cu strictețe, pentru că majoritatea cumpărăm mult mai mult decât avem nevoie sau ne-am propus. Poți renunța la câteva ieșiri la restaurant și să gătești acasă. La fel poți proceda cu ieșirile la pub, excursiile din weekend sau poți achiziționa haine mai rar. 

5. Încearcă să reduci costurile facturilor la utilităţi

Dacă vrem să economisim bani, este indicat ca toate costurile cu utilităţile, precum: gaze, energie, televiziune, internet, abonament telefonie mobilă să fie diminuate. Există o serie de metode care vor duce la diminuarea costurilor tale, precum: folosirea televizorului doar atunci când este necesar, aparatele neutilizate pot fi scoase din priză, aprinderea luminii doar atunci când este nevoie, alegerea unor becuri economice și instalarea unui termostat programabil.

6. Folosește mai rar mașina personală

Transportul cu maşina personală presupune cheltuieli ridicate, atât din punct de vedere al alimentării cu combustibil, cât şi din punct de vedere al întreţinerii. Aşadar, maşina personală poate reprezenta un mijloc de transport doar în cazurile importante. O metodă care contribuie la diminuarea cheltuielilor este alegerea transportului în comun sau a unor alte mijloace, precum: trotineta, bicicleta sau mersul pe jos, dacă distanța nu este una foarte mare.

7. Urmărește campaniile de reduceri

O bună metodă prin care se pot reduce costurile este urmărirea reducerilor. Indiferent dacă este vorba despre articole de îmbrăcăminte, electrocasnice, abonamente sau produse alimentare, este importantă urmărirea acestora şi achiziţionarea lor în momentul lansării promoţiilor.

8. Stabilește obiective financiare

Obiectivele clare mențin motivația. Pentru a economisi bani este importantă stabilirea unor obiective financiare pe termen lung sau scurt, precum: planificarea unei vacanţe, achiziţia unei locuinţe sau a unei maşini, fond de urgenţă sau cumpărarea unor dispozitive digitale.

9. Plătește la timp ratele

În momentul în care o persoană vrea să economisească şi are de plătit rate pe carduri de credit, rambursarea acestora trebuie să fie o prioritate. Ratele trebuie achitate la termen şi integral în fiecare lună întrucât, în caz contrar, cheltuielile adiţionale pot diminua bugetul unei persoane. O importantă metodă de economisire este evitarea îndatorării.

 Studii arată că, paradoxal și contrar gândirii generale, persoanele care duc un stil de viață mai cumpătat, cheltuind mai puțini bani, sunt în general mai fericite decât cele care își pot permite orice.

 

Sursa foto: pixabay.com

×