Accizele în 2015 vor fi calculate în lei, nu în euro, şi vor fi menţinute la valoarea în lei din 2014, urmând că din anul 2016 să fie indexate cu inflaţia, a declarat pentru ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, citată de Agerpres. “Acciza în 2015 va fi la aceeaşi valoare nominală, în lei, cu cea de anul acesta. În termeni reali, acciza scade, pentru că există o inflaţie de aproximativ 1,5%. Din 2016 încolo această valoare va fi indexată cu inflaţia şi, practic, aceasta va fi formula de calcul – valoarea în lei indexată cu inflaţia”, a precizat oficialul MFP.
Ministrul Finanţelor a afirmat că au fost analizate mai multe posibilităţi şi a menţionat că s-a opus de la început unei formule complicate, care se modifică de la an la an.
“În trecutul apropiat, formula de calcul conţinea şi o rată de schimb euro/leu la 1 octombrie. Acest lucru nu este necesar. Practic, s-a făcut acest lucru pentru că, în fiecare an, Comisia Europeană trebuie să verifice dacă acciza este deasupra minimului în UE. Ei trebuie să transforme în euro acciza în fiecare stat, folosesc acest curs de schimb şi compară să vadă dacă acciza în euro este deasupra acestui nivel minim. Noi suntem deasupra acestui nivel minim, nu este nevoie să luăm în calcul acest curs euro/leu (...) Am decis ca acciza să rămână la acelaşi nivel cu cea din 2014. Cineva care a plătit 10 lei anul acesta va plăti 10 lei şi anul viitor. Acciza va fi exprimată în lei, mi se pare normal, suntem în România, plătim la supermarket în lei, primim salariul în lei, nu văd de ce acciza ar trebui exprimată în euro, ea va fi exprimată în lei. Anul viitor rămâne exact la aceeaşi valoare. Practic, în valoare reală, acciza scade, pentru că există o inflaţie de aproximativ 1,5%”, a spus Ioana-Maria Petrescu.
Anul acesta, Guvernul a calculat nivelul accizelor la cursul BCE din 2012 pe care l-a indexat cu rata inflaţiei din septembrie 2013. Astfel, accizele au fost plătite la un curs de 4,73 lei, cu 30 de bani peste nivelul anunţat de BCE. Accizele sunt aplicate pentru producţia de alcool şi băuturi alcoolice, tutun prelucrat, bunuri de lux, produse energetice şi cafea. Până acum, accizele au fost calculate în euro deoarece nivelul minim al acestor taxe este armonizat la nivelul UE, iar România a parcurs un calendar de creştere a valorilor de la momentul aderării la spaţiul comunitar.
Redevenţele nu cresc în 2015
Sistemul actual de redevenţe pentru resursele naturale ale României va fi prelungit un an, iar de la 1 ianuarie 2016 va fi introdus un nou mod de taxare, a spus Ioana Petrescu. Noul mod de taxare a fost elaborat împreună cu specialişti în domeniu, după ce au fost solicitate informaţii şi cu privire la implementarea sistemelor de taxare a resurselor naturale de către alte state, şi a fost discutat cu Fondul Monetar Internaţional, a precizat oficialul MFP.
La acest moment, există pregătit un proiect de lege privind acest nou mod de taxare a resurselor, iar joi încep consultările cu companiile din domeniu. Ministrul Finanţelor spune că s-a dorit să existe suficient timp pentru consultări cu companiile, mediul de afaceri, societatea civilă, pentru dezbateri în Parlament, astfel încât să existe predictibilitate fiscală. Intenţia autorităţilor este ca acest nou mod de taxare să fie aplicat pentru o perioadă de 10-15 ani.
Citește pe Antena3.ro