Corin Trandafir, Cristian Busu, Monica Maurer Gheorghe, Bogdan Drăgoi şi Sorin Mândruţescu sunt membrii Comitetului Reprezentanţilor al Fondului Proprietatea, aleşi luni de acţionarii fondului în cadrul adunării generale (AGA).
Corin Trandafir este avocatul familiilor Auschnitt şi Malaxa, cei mai mari acţionari minoritari ai Fondului, Bogdan Drăgoi este secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Cristian Busu este membru în Directoratul FP, Monica Maurer Gheorghe a fost consilier în cabinetul fostului ministru Adriean Videanu, iar Sorin Mândruţescu este preşedintele Camerei de Comerţ Americană în România (AmCham) şi şeful Oracle România, potrivit Mediafax.
Cei cinci membri ai Comitetului Reprezentanţilor vor fi remuneraţi cu câte 9.000 de lei brut pe lună.
Acţionarii FP au aprobat totodată revocarea membrilor Consiliului de Supraveghere, a directoratului şi încetarea contractului de muncă ale angajaţilor fondului, ca urmare a sistemului de administrare a FP.
Potrivit lui Mark Mobius, preşedinte director general al Franklin Templeton, Comitetul Reprezentanţilor nu va interveni în deciziile "de zi cu zi" ale Franklin Templeton în administrarea FP. "Vom lua deciziile independent. Comitetul Reprezentanţilor va supraveghea îndeplinirea sarcinilor din contractul încheiat de Franklin Templeton cu Fondul Proprietatea. Ei ne pot întreba de ce am luat unele decizii, iar noi va trebui să le dăm un răspuns", a spus Mobius.
Totodată, David Smart, Global Head of Sovereign and Supranational Funds, consideră că este normal să existe o structură care să supravegheze administratorul unui fond. "Dacă ne uităm la bunele practici internaţionale, vom vedea că este normal să fie un board care să supravegheze administratorul", a spus Smart.
Acţionarii FP au aprobat şi împuternicirea unui reprezentant al Ministerul Finanţelor Publice pentru semnarea contractului de mandat cu membrii Comitetului Reprezentanţilor.
O altă decizie a fost selectarea Deloitte ca auditor financiar al fondului pentru cel mult un an. Pentru serviciile furnizate de Deloitte, FP ar putea plăti 341.000 de lei.
Deşi a existat o ofertă cu o ofertă financiară cu o valoare mai mică din partea firmei Expert Cont SRL, această decizie a fost luată la insistenţele reprezentanţilor Franklin Templeton, care au insistat asupra importanţei auditării situaţiilor financiare întocmite conform standardelor internaţionale, de una dintre cele mai importante patru companii din Big Four, mai ales în vederea listării fondului la Bursa de la Londra.
Expert Cont SRL a cerut 128.000 de lei, însă nu avea experienţă în audit internaţional.
Acţionarii au selectat Deloitte cu 21,43% pentru, iar 78% s-au abţinut.
În AGA a fost aprobată şi modificarea actului constitutiv în conformitate cu numirea Franklin Templeton ca administrator unic. Activitatea administratorului unic va fi supravegheată de Comitetul Reprezentaţilor, iar fondul nu va mai avea Directorat şi Consiliu de Supraveghere.
Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Activele Fondului Proprietatea sunt de circa 11 miliarde de lei.
Statul deţine, prin intermediul Ministerului Finanţelor Publice, 49,01% din capitalul Fondului Proprietatea, iar restul titlurilor se află în posesia persoanelor deposedate abuziv şi a unor investitori.
Citește pe Antena3.ro