Parlamentul European a cerut un control strict al modului în care România şi Bulgaria utilizează fondurile europene pentru agricultură.
Parlamentul European a votat, miercuri, aprobarea descărcării de gestiune pentru 2008, pentru aproape toate instituţiile şi agenţiile Uniunii, însă, în acelaşi timp, a cerut un control mai strict al fondurilor pentru agricultură în mai multe ţări, între care şi România, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei europene.Descărcarea de gestiune este decizia prin care PE închide "un ciclu bugetar". El hotărăşte dacă acordă descărcarea pe baza unui raport al Curţii de Conturi şi a recomandărilor Consiliului. Aceste rapoarte trebuie "să indice în mod clar progresele din domeniile-cheie de combatere a fraudei şi corupţiei". Scopul este de a verifica dacă fondurile au fost corect cheltuite şi de a identifica exact veniturile şi cheltuielile anuale.
România apare în capitolul referitor la Politica Agricolă Comună (PAC), unde raportorii PE iau "act cu îngrijorare de diferenţa importantă între statele membre în ceea ce priveşte ratele de eroare constatate la faţa locului în punerea în aplicare a ajutoarelor pe suprafaţă". Eroarea României este de 12,57%, în timp ce Bulgaria are 6%, Franţa 0,20%, Regatul Unit 0,24%, Germania 0,3%, iar Grecia 3,70%.
În plus, în raportul elaborat de Bogusaw Liberadzki (S&D, Polonia), care se referă la descărcarea de gestiune pentru Comisia Europeană, în secţiunea dedicată României şi Bulgariei se arată că Parlamentul "este preocupat de deficienţele înregistrate în gestionarea fondurilor de preaderare de autorităţile naţionale din Bulgaria şi România şi salută măsurile puse în aplicare de Comisie, inclusiv întreruperea plăţilor, monitorizarea atentă şi cooperarea cu cele două state membre, toate acestea conducând la o îmbunătăţire semnificativă a situaţiei".
Decizia PE cu privire la realizarea unui control mai strict a fost luată în urma cercetării informaţiilor actualizate primite de la Comisie privind stadiul execuţiei fondurilor UE în Bulgaria şi România.
"Totuşi există încă incoerenţe şi neregularităţi în rapoartele prezentate privind progresele înregistrate (...), eforturile sale (ale Comisiei) de a evalua progresele realizate în sistemul administrativ şi judiciar sunt zădărnicite de modelele actuale ale rapoartelor privind progresele înregistrate", se arată în comunicatul Parlamentului European.
Deputaţii solicită Comisiei să monitorizeze îndeaproape sistemele mai multor state membre şi punerea în aplicare a planurilor de acţiune convenite. Mai mult, aceştia sugerează ca agenţia europeană antifraudă (OLAF) să sprijine statele în vederea îndeplinirii obligaţiilor lor privind protecţia intereselor financiare ale Uniunii.
Singura agenţie UE căreia nu i s-a acordat descărcarea de gestiune a fost Colegiul European de Poliţie din Bradham (Marea Britanie).
Subvenţia poate fi cerută până la 17 mai
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a primit până miercuri, 5 mai, de la fermieri 814.262 cereri de plată în cadrul Campaniei SAPS 2010, pentru o suprafaţă de peste 4,7 milioane de hectare. Fermierii care şi-au completat declaraţia de suprafaţă prin intermediul aplicaţiei IPA Online, peste 238.000, trebuie să depună la centrele APIA şi o cerere de plată, până la data de 17 mai.
Pentru depunerea cererilor de plată începând cu data de 18 mai se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. În plus, după data de 11 iunie, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.