Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) analizează stadiul îndeplinirii măsurilor din programul de restructurare al companiei miniere Dobromin Corbu Constanţa, cu termene de finalizare în 2008, a anunţat, joi, autoritatea.
Dobromin a primit ajutor de stat, acordat în urma privatizării din 2003, şi a fost scutită de la plata unor obligaţii datorate şi neachitate la bugetul consolidat al statului, la bugetul local şi AVAS.
În aceste condiţii, Consiliul Concurenţei a impus companiei o serie de restricţii şi condiţionări, respectiv obligaţia implementării în totalitate a planului de restructurare asumat, precum şi reducerea capacităţilor de producţie până în 2009, se arată într-un comunicat AVAS remis agenţiei MEDIAFAX.
"În cazul nerespectării condiţiilor impuse (...), se vor aplica prevederile art. 22 din Legea nr. 143/1999 privind ajutorul de stat, republicată, în vigoare la momentul emiterii deciziei de autorizare a ajutorului de stat", se mai arată în comunicat.
Programul de restructurare s-a desfăşurat în perioada 2004-2009 şi a cuprins măsuri privind restructurarea organizatorică şi tehnologică, restructurarea de mediu şi restructurarea financiară.
Până în prezent, AVAS a realizat două analize ale stadiului îndeplinirii măsurilor din programul de restructurare. Astfel, prima a fost realizată în 2007 şi a vizat analizarea măsurilor din program ce au avut termene scadente în perioada 2005-2006, iar cea de-a doua analiză a fost realizată în 2008 şi a vizat analizarea măsurilor ce au avut termene scadente în anul 2007. Ambele analize au fost comunicate Consiliului Concurenţei.
În programul de restructurare nu sunt prevăzute măsuri de realizat pentru 2008, însă compania a raportat îndeplinirea unora suplimentare faţă de program, măsuri de natură tehnologică şi de mediu.
Dobromin a fost privatizată în anul 2003, cumpărător fiind consorţiul format din Metaleuroest Câmpina, Elsid Titu, Asociaţia Salariaţilor "Minerul" şi Gabriela Şerban. Transferul dreptului de proprietate asupra acţiunilor s-a efectuat în decembrie 2004.
Obiectul principal de activitate al companiei este extracţia pietrei calcaroase, a gipsului şi a pietrei, precum şi extracţia pietrei ornamentale şi a pietrei pentru construcţii, extracţia pietrei calcaroase, gipsului, cretei şi a ardeziei.
Citește pe Antena3.ro