Bancile si institutiile finaciare vor scoate la vanzare pe parcursul acestui an creditele imobiliare, mai cu seama cele aferente terenurilor, iar acest lucru va duce la o inflatie de terenuri care isi vor gasi cu greu cumparatorii.
Tranzactiile incheiate ar putea marca un minim al preturilor, investitorii profitand de acest lucru, potrivit unui raport al CBRE.
Anul trecut, nivelul preturilor de terenuri s-a mentinut scazut, de aceea majoritatea proprietarilor au preferat sa amane vanzarea portofoliilor. Insa anul 2012 se anunta a fi preponderent marcat de disponibilitatea proprietatilor detinute de institutiile financiare. Tranzactiile vor defini, astfel, punctul de jos al preturilor terenurilor, iar investitorii vor profita de acest lucru, se mentioneaza in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara.
"In pofida dificultatilor de pe piata terenurilor, Bucurestiul continua sa fie atractiv din doua motive: investitiile neperformante din regiune care ii determina pe dezvoltatori si constructori sa se orienteze catre zone prime din capitala si cererea crescuta venita din partea chiriasilor internationali in a doua jumatate a anului 2011", a declarat Razvan Iorgu, directorul general al CBRE Romania. In 2011, in Bucuresti majoritatea achizitiilor de terenuri au fost realizate de dezvoltatorii de centre comerciale si de birouri. Pentru segmentul rezidential, tinta cumparatorilor sunt terenurile cu toate autorizatiile de urbanism valabile, in timp ce dezvoltatorii de pe segmentul industrial asteapta imbunatatirea activitatii de inchiriere pentru a achizitiona noi terenuri, apreciaza sursa citata.