x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Barilul, la un pas de suta de dolari

Barilul, la un pas de suta de dolari

22 Noi 2007   •   00:00

Barilul de petrol a atins miercuri un mou maxim istoric, ajungănd la 99,29 dolari, iar analiştii se aşteaptă la noi creşteri in zilele următoare.



Barilul de petrol a atins miercuri un mou maxim istoric, ajungănd la 99,29 dolari, iar analiştii se aşteaptă la noi creşteri in zilele următoare.

Preţul a ajuns la noul nivel după ce dolarul american a atins un nou minim istoric faţă de moneda unică europeană şi după ce inăsprirea condiţiilor meteorologice a accentuat temerile privind rezervele de ţiţei necesare pentru trecerea iernii. Faţă de luna august, ţiţeiul a căştigat peste 40 de procente.


"Nivelul mitic de 100 de dolari pe baril este pe cursul de a fi atins astăzi, cu sau fără ajutorul statisticilor săptămănale", a declarat Olivier Jakob, de la Petromatrix. Un sondaj efectuat de către Reuters printre analişti arată că aceştia se aşteaptă ca stocurile de produse distilate să fi scăzut cu cel puţin 300.000 de barili in Statele Unite in această săptămănă. Sam Bodman, secretarul american pentru energie a afirmat şi el că şi in cazul unei creşteri a stocurilor, petroliştii ar trebuie să işi mărească producţia pentru a duce preţurile jos. Insă reprezentanţii OPEC, ai cărei membri se vor intălni la data de 5 decembrie pentru a lua o decizie legată de politica de furnizare, au precizat că depinde de statele consumatoare să reducă specula.


"Preţul petrolului are toate motivele să crească. Lichidităţile speculative intră pe piaţă, in timp ce dolarul se depreciază. In plus, ingrijorările privind livrările de petrol şi stocurile de combustibili in sezonul de iarnă persistă", a afirmat Koo Ja-kown, analist in domeniul petrolier la compania coreeană naţională Korea National Oil Corp. Şi preţul ţiţeiului Brent, extras din Marea Nordului şi tranzacţionat la bursa londoneză, a crescut cu 50 de cenţi, la 95,99 dolari pe baril.


Deprecierea dolarului contribuie la susţinerea cererii pentru petrol in statele cu altă monedă naţională decăt dolarul. In acelaşi timp, deprecierea ar putea determina producătorii din OPEC să menţină preţul ridicat, pentru a contracara reducerea puterii de cumpărare asociată veniturilor in petrodolari.

×
Subiecte în articol: economic