Liberalizarea preţului la energie şi la gaze este un program guvernamental, nu o condiţie a Fondului, a declarat preşedintele Traian Băsescu. El a spus că preţurile vor creşte mai întâi pentru companii care până acum au fost subvenţionate indirect pentru că au beneficiat de gaze ieftine. „Au fost companii din industrie care au primit cu 300 de dolari mai puţin pentru mia de metri cubi - deci subvenţionăm ineficienţă. Şi companiile de gaze au dreptul să câştige, pentru că au nevoie să se retehnologizeze, să se modernizeze. Nu mai au bani de dezvoltare, vor vinde mai scump populaţiei. În primă etapă trebuie liberalizat pentru industrie preţul la gaze”, a spus Băsescu.
Această decizie îl afectează în primul rând pe Ioan Niculae, patronul Interagro şi apropiatul liderului PDL Adriean Videanu. Supranumit baronul gazului ieftin, Ioan Niculae, are de dat producatorului de stat Romgaz 80 de milioane de euro, potrivit reprezentantilor societatii din Medias. Timp de 18 luni, combinatele lui Niculae au folosit numai gaze din producţia internă. „Respectiva datorie a fost eşalonată astfel încât Niculae a mai beneficiat de un discount de 20% din preţul de producţie Romgaz, potrivit unui ordin dat de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu. Producătorii interni de ingrăşăminte chimice au beneficiat de reduceri comericale din partea Romgaz încă din 2002 şi au cumulat datorii de 125 de milioane de euro, echivalentul consumului de gaz pe şase luni pentru această categorie de consumatori. Grosul datoriilor (cca 65%), îl deţin combinatele lui Niculae. În afara datoriilor comerciale, patronul de la Interagro are întârzieri către bugetul statului de aproape 21 de milioane de euro, potrivit cotidianului Financiarul.
Băsescu a mai precizat că până în 2012 nu se pune problema ca populaţia să plătească gazele la preţul pieţei. Preţurile vor fi liberalizate din 2013, după ce vor fi determinate toate categoriile vulnerabile care vor beneficia în continuare de subvenţii.