x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băsescu, intim cu FMI

Băsescu, intim cu FMI

25 Iul 2011   •   21:00
Băsescu, intim cu FMI

Vesti bune de la Palatul Controceni, unde presedintele Basescu se bate pe burta cu Jeffrey Franks (foto), repre­zen­tantul FMI in Romania. Dupa ce Fran­ks a trecut pe la Palatul Contro­ceni cu o gaura in pantof, Basescu s-a simtit mai aproape de el si a inceput sa i se adreseze pe numele mic, alintandu-l chiar cu diminutivul Jeff.

La randul sau, Franks a afirmat la inceputul intrevederii cu seful sta­tu­lui ca, desi se afla la mijloc de misiu­ne in tara noastra, are vesti bune de anuntat. Deficitul bugetului in primul semestru a fost de 11,3 miliarde de lei, echivalentul a 2,07% din PIB, sub tinta de 12,6 miliarde de lei asumata de Guvern in fata FMI. "In zona structurala exis­ta domenii unde trebuie sa conti­nuam eforturile. Vedem ceva mis­ca­re in zonele-cheie si cred ca ne vom in­­toarce cu un raport bun la Washin­g­­ton, dar desigur ca trebuie sa luc­ram impreuna la rectificarea buge­ta­ra din 2011, la bugetul din 2012 si la zona structurala in ge­neral", a spus Franks.

"Jeff, sunt de acord in totalitate ca trebuie sa ne adaptam deficitul la sistemul ESA pentru a nu mai avea discrepante in raport cu UE (...) Aici trebuie sa discutam, poate sa fixam 2,8%-2,9%, undeva pe aici, sa negociem. Va trebui sa gasim o solutie pentru a nu opri investitiile, pentru ca trebuie sa avem in vedere ca cel mai puternic investitor sa fie guvernul in urmatoarea perioada, altfel nu putem face ca lucrurile sa inainteze", a spus presedintele Traian Basescu. Principalul obiectiv este impingerea resur­selor guvernamentale in susti­ne­rea crearii de locuri de munca. "Daca vom continua sa aplicam masuri de austeritate, spre exemplu plata arie­ratelor si vom diminua resursele pentru investitii, vom pierde tendinta cresterii PIB-ului. Luam in conside­rare arieratele din sistemul sanitar si noi credem ca, daca lucrurile vor merge ca in primele sase luni, cu plusul din veniturile bugetare, vom avea ceva posibi­li­tati, in octombrie, noiembrie, decembrie, chiar daca acum nu platim intreaga nota a arie­ra­telor", a adaugat seful statului. Ama­narea platii arieratelor convine foarte mult Cabinetului Boc, care in urma achitarii datoriilor s-ar vedea in situatia cresterii deficitului bugetar, in­dicator anuntat cu surle si trambite ca indeplinit. In plus, investitiile pot fi dirijate, asa cum s-a intamplat in ul­tima perioada, catre clientela politica. Basescu a ridicat si problema reformei sistemului sanitar. "Am inchis cateva spitale, dar sistemul nu este reformat si aici trebuie sa punem costurile sub control intr-un mod real", a mai spus Basescu.

Romania a iesit din recesiune si va mentine ritmul reformelor, deoarece nu este inca momentul de a sarbatori cu sampanie, provocarea Guvernului fiind sa deruleze o politica prudenta si sa nu se intoarca la populism, le-a spus Boc oficialilor FMI.

FMI merge azi la Ministerul Economiei
Delegatia FMI va merge astazi la Ministerul Economiei, unde vor avea loc negocieri la nivel de mi­nistru, dupa ce ieri s-au purtat discutii la nivel de experti. Ministerul Economiei a propus expertilor Fondului Monetar International (FMI) conversia unor datorii de 800 de milioane de euro in actiuni care sa revina statului la patru mine de huila din Valea Jiului, au declarat pentru Jurnalul National surse apropiate negocierilor. Sursele au precizat ca astfel cele patru mine vor fi degrevate de datorii, in vreme ce restul de trei exploatari vor fi inchise si vor beneficia de subventii pana in 2018, conform directivelor europene. Cele patru subunitati care ar putea fi curatate de datorii sunt minele Lonea, Livezeni, Vulcan si Lupeni, in vreme ce Petrila, Paroseni si Uricani ar fi inchise, iar 3.200 de ortaci vor parasi sistemul. Electrica propune FMI fuziunea filia­lelor de furnizare si distributie pe care le mai detine si listarea la bursa a unor pachete de cate 15%. "Daca ar fi dupa FMI, ei ar privatiza tot, ca erau propuse pentru privatizare si furnizarea, si distributia, dar noi am propus doar cate 15% pe bursa. Daca tinem la socoteala ca 60% din vechea Electrica e deja privatizata, cu Enel, E.ON si CEZ, credem ca este de ajuns", ne-au precizat sursele. Hota­rarea de guvern prevede fuziunea Electrica Furnizare Transilvania Nord, Electrica Furnizare Transilvania Sud si Electrica Furnizare Muntenia Nord. Actionariatul ramane la fel, respectiv statul roman prin Electrica – cu 78% si Fondul Proprietatea – cu 22%. Noua entitate se numeste Electrica Furnizare. Sursa nu a specificat momentul pentru vanzarea celor 15%. (Daniel Ionascu)

Constantin: 2013, an de risc pentru Romania
Misiunea comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii s-a intalnit ieri cu reprezentantii USL. Presedintele PC, Daniel Constantin, a declarat, la finalul intalnirii, ca discutiile cu reprezentantii celor trei institutii internationale au vizat masurile pe care Guvernul ar trebui sa le ia in perioada urmatoare, dar si riscurile la care este supusa economia nationala. "Guvernul trebuie sa fie atent atat la riscurile externe, cat si la cele externe. Riscurile externe se refera la situatia din tarile aflate in dificultate, precum Grecia, iar ca riscuri interne, FMI ia in calcul alegerile locale din 2012. Daca Guvernul va folosi ca surse de finantare a campaniei electorale bani de la buget, asta va ingreuna cresterea economica. Am discutat si despre Programul Operational Sectorial de Transport 2007-2013, coroborat cu faptul ca anul 2013 va fi unul foarte incarcat, pentru ca va fi varful de rambursare a creditului FMI. Asta ar putea arunca iar economia in colaps, iar FMI nu era constient de acest risc, ceea ce inseamna ca Guvernul nu a informat corect Fondul", a explicat Daniel Constantin. (Monica Iordache Apostol)

×
Subiecte în articol: băsescu traian acord fmi