Nuclearelectrica şi prefectura Constanţa au contestat în instanţă o decizie emisă în luna ianuarie de Consiliul Local Cernavodă prin care compania este obligată să plătească anual la bugetul local o „taxă de risc” în valoare de 70 de milioane de lei, a spus Pompiliu Budulan, directorul general al societăţii.
„Prima înfăţişare a avut loc la 3 februarie, iar următoarul termen este 3 martie. Dacă s-ar aplica această taxă, ar fi un precedent, pentru că orice autoritate locală ar putea să impună orice fel de taxă. Este total inacceptabil”, a spus Budulan la un seminar pe teme energetice.
Directorul a mai precizat că nu înţelege de ce primăria Cernavodă a introdus această taxă din moment ce Nuclearelectrica are deja inclus în buget un program social pe care-l derulează împreună cu Primăria şi că aceasta nu poate cheltui banii deja daţi. „Cernavodă e al patrulea oraş ca venit pe cap de locuitor din România” a mai spus Budulan. El a completat că gigacaloria costă în Cernavodă 21,5 lei, printre cele mai mici din ţară, deoarece agentul termic este apa de răcire de la reactoarele 1 şi 2 ale centralei nuclearelectrice. Mariana Mircea, primarul oraşului Cernavodă a propus extinderea reţelei de termoficare din oraş cu 4 puncte termice, deşi iniţial erau propuse 7.
Potrivit unui comunicat postat în data de 26 ianuarie pe site-ul primăriei Cernavodă, „două dintre punctele termice care se vor realiza in acest an sunt în zone in care se va extinde si reteaua de canalizare iar lucrările vor fi cuplate cu prelungirea instalaţiilor la agentul termic. Celelalte două puncte termice se vor construi în două cartiere cu case, ai căror locuitori au solicitat în mod expres în ultimii ani extinderea termoficării”. Potrivit primăriei, Centrala Nucleară s-a oferit să suporte costurile de proiectare pentru extinderea circuitului primar şi secundar în cele 4 cartiere şi, împreună cu administraţia locală, să susţină finanţarea acestora în anul 2009. Costurile sunt de 8 milioane de lei.
3.500 de lei pe locuitor
În privinţa taxei de risc, Mariana Mircea precizează că cuantumul acesteia a fost stabilit la 70,30 milioane de lei, reprezentând 3.500 de lei pe locuitor, oraşul Cernavodă având 20.086 locutori. Din sumele colectate se vor finanţa, programe şi proiecte de protecţie a mediului, dar şi gestionarea riscului prin analize pentru locuitori, investiţii în calitatea apei, refacerea infrastructurii, mărirea spaţiilor verzi pe cap de locuitor, educaţie şi informare.
Budulan a precizat că taxa afectează destul de mult compania, care din cauza situaţiei economice din industrie a primit solicitări de reducere a livrărilor de la mai multe companii către care vinde electricitate, printre care şi Electrica, ca urmare a scăderii consumului.
Suma respectivă este de aproape şase ori mai mare decât profitul net obţinut de Nuclearelectrica în 2008, de 12,5 milioane de lei. Pentru 2009 se estimează atingerea unui profit de aproape 15 milioane de lei.
Companiile de stat nu se înţeleg între ele
„Mai multe companii, printre care şi Electrica, ne-au solicitat să le reducem cantităţile, din cauză că le-au scăzut vânzările, din cauza diminuării consumului. Unii au revenit asupra solicitărilor”, a declarat Pompiliu Budulan. El a mai spus că intenţionează să ceară la Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) aprobarea pentru a vinde mai multă energie pe OPCOM, piaţa de tranzacţionare a energiei. La momentul actual Nuclearelectrica dă circa 68% din energia produsă pentru consumul casnic, iar restul se tranzacţionează. Preţul reglementat de ANRE pentru populaţie pe energia nucleară este de 112 lei pe fiecare MWh, în timp ce pe OPCOM energia se vinde cu 160 de lei pe MWh, ceea ce ar aduce venituri suplimentare companiei.
Directorul Nuclearelectrica a mai spus că la nivel naţional, consumul de electricitate a scăzut cu 10%, iar compania ia în considerare scenarii şi pentru o scădere cu 15%. Nuclearelectrica are contracte de credite în valoare de 650 milioane de euro.
Ministerul Economiei este acţionarul majoritar şi la Nuclearelectrica şi la Electrica.
Citește pe Antena3.ro