x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BERD ne avertizează despre băncile greceşti

BERD ne avertizează despre băncile greceşti

06 Mai 2010   •   00:00

Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) ne avertizează că am putea suferi din cauza băncilor greceşti prezente în ţara noastră. România ar putea fi afectată împreună cu Bulgaria şi Serbia din cauza expunerii mari a băncilor greceşti în sistemele bancare, a anunţat BERD ieri, citată de Reuters.

"Există un risc potenţial în state unde băncile greceşti joacă un rol special - Bulgaria, România, Serbia" a spus Thomas Mirow, preşedintele BERD într-o conferinţă de presă. "Până acum nu am văzut niciun efect major, subsidiarele greceşti s-au comportat bine", a completat Mirow.

În schimb, Cristian Popa, viceguvernatorul  Băncii Naţionale a României (BNR), spune că subsidiarele din România nu au probleme financiare iar dacă vor exista provocări, BNR poate interveni. "Avem instrumente pe care statutul BNR le oferă, ca să acoperim problemele de lichiditate ale băncilor solvabile. (...) Băncile cu capital grecesc sunt toate persoane juridice române, ceea ce ne oferă o tracţiune foarte bună", a declarat ieri Cristian Popa la o conferinţă de presă.

El a spus că rata de adecvare a capitalului este mai mare la băncile creceşti decât media de 14% a sistemului bancar românesc.

În România sunt prezente aproape toate marile bănci elene: National Bank of Greece (Banca Românească), Alpha Bank, EFG Eurobank (Bancpost), Piraeus Bank, ATE Bank şI Marfin Bank.

Primul efect al crizei din Grecia ar fi că subsidiarele din ţara noastră nu vor putea acorda credite ca şI celelalte instituţii de pe piaţă deoarece vor avea nevoie de bani pentru a se feri de efectele crizei. În acelaşi timp, ele nu se pot baza pe băncile-mamă că le pot da bani deoarece acestea au probleme acasă, în Grecia.

BERD a fost înfiinţată după Războiul Rece pentru a ajuta fostele ţări comuniste din estul Europei sa facă tranziţia către economii de piaţă. Aceasta investeşte în 29 de ţări, în principal în sectorul privat. Estimarea BERD pentru întreaga regiune este de o creştere de 3,3% faţă de 6,1% scădere în 2009.

×
Subiecte în articol: redactie