Banca Naţională a României nu mai vrea ca persoanele fizice să ia credite în euro din cauza riscului valutar. BNR va pregăti măsuri speciale, cel mai probabil prudenţiale, de descurajare a creditării în valută pentru persoanele cu venituri în lei, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale.
„În primul rând, creditul în valută ar trebui să fie destinat exportatorilor, cărora nu le dai credite în lei, celor care fac investiţii străine, aici nu avem nici o grijă pentru dezvoltarea acestui credit, cu atât mai mult cu cât schimburile comerciale ale României nu numai că au o evoluţie pozitivă, dar sunt principala locomotivă a ieşirii din criză”, a declarat el într-un interviu pentru Mediafax.
Creditele luate în România de firme şi persoane private însumează 206,6 miliarde de lei, din care 60% sunt în monede străine. Astfel, soldul creditului neguvernamental acordat în valută, exprimat în monedă naţională, era de 129,67 miliarde de lei, dintre care jumătate – 64,64 miliarde de lei – au fost împrumutate de populaţie, iar restul de companii. Oficialul a mai spus că măsura este în linie cu tendinţa de reglementare existentă la nivel european.
Ungaria vrea să îngheţe cursul la care cei care au luat credite în franci elveţieni vor plăti ratele.
Isărescu a arătat că exportatorii şi cei care fac investiţii străine sunt protejaţi împotriva riscului valutar, iar BNR nu are nici un motiv să descurajeze creditarea în valută pentru aceşti debitori. Măsura este cerută chiar de către băncile comerciale, a mai spus el.