x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Brexit: România pierde cel mai bun partener comercial

Brexit: România pierde cel mai bun partener comercial

de Valentin Gros    |    31 Ian 2020   •   10:19

Marea Britanie este singura ţară din lume cu care România are o balanţă pozitivă de peste un miliard de euro la schimburile comerciale. Exporturile noastre în Regatul Unit au totalizat 2,87 miliarde de euro, iar importurile 1,74 miliarde de euro în 2018, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Aceasta în contextul în care România acuză un sever deficit de cont curent, de 15 miliarde de euro.

Brexit ar putea să deterioreze acest bilanţ, ca urmare a introducerii de taxe vamale şi alte restricţii, fapt ce va scumpi produsele tranzacţionate şi va mări birocraţia.

Fluxurile comerciale bilaterale dintre cele două ţări sunt dominate de produsele cu înalt grad de prelucrare. Principalele grupe de produse exportate de România în Marea Britanie sunt: maşini,  aparate, echipamente electrice şi părţi ale acestora; vehicule, aeronave, vase şi echipamente auxiliare de transport; materiale textile şi îmbrăcăminte; metale comune şi articole din metale comune; materiale plastice şi articole din material plastic, cauciuc şi articole din caciuc; produse alimentare.

×