x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bursa instrumentelor de plată

Bursa instrumentelor de plată

07 Oct 2010   •   00:00

Atractivitatea instrumentelor de plată ar putea creşte dacă va fi înfiinţată o piaţă secundară de tranzacţionare sub forma unei platforme OTC (over the counter), a declarat ieri viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu. "Rămâne să discutăm cum e mai atractiv, iar propunerile trebuie să vină din partea actorilor din piaţă, dacă va fi o reglementare legală sau o autoreglementare, un mecanism dezvoltat la nivelul băncilor", a spus Olteanu.

Oficialul BNR a arătat că o bursă prin care să se asigure practic scontarea unor instrumente neajunse la termen ar creşte lichiditatea şi implicit atractivitatea lor.
Instrumentele alternative de plată au o utilizare extrem de redusă, din cauza lipsei de încredere atât între comercianţi şi între comerciaţi şi bănci, cât şi în sistemul judiciar, care nu pedepseşte fraudele cu astfel de instrumente. "99% din dosarele penale care urmăresc infracţiuni cu cecuri se soldează cu neînceperea urmării penale, pe motiv de lipsă a pericolului social (...) Dacă nu este pericol social, atunci să se modifice Codul Penal", a spus Olteanu. El a anunţat că va constitui un grup de lucru care să facă propuneri pentru modificarea legislaţiei, astfel încât să se refacă încrederea în aceste instrumente alternative de plată.

Plăţile prin bilete la ordin, cecuri şi cambii refuzate de bănci au crescut în primul semestru cu peste 20% faţă de perioada similară a anului trecut, la 4,85 miliarde de lei, iar valoarea medie a unei solicitări respinse a urcat cu 57,5%, la 25.861 lei. Valoarea medie a unui refuz la plată a atins un nivel maxim, de 31.856 lei, în luna mai.

×
Subiecte în articol: economic