Există o mulțime de echipamente de care ai nevoie, iar lista este chiar destul de cuprinzătoare, dar sunt unele care sunt obligatorii de pe orice șantier pe care se lucrează în mod responsabil și la scară mare. Pe câteva dintre ele ți le vom prezenta și noi, în rândurile de mai jos.
Excavatoare
Reprezintă unul dintre utilajele care atrag mereu atenția atunci când sunt folosite pe un șantier. Scopul lor se referă în special la realizarea de săpături, dar aceasta nu este singura sarcină de care se pot achita cu brio. Astfel, sunt metoda cea mai bună de a ridica mai rapid și chiar mai eficient resturile care au rămas în urma săpăturilor, a resturilor de vegetație, dar și a unor materiale foarte grele. Există mai multe tipuri de excavatoare, de dimensiuni diferite, dar este cert faptul că avantajele acestora le fac printre utilajele de care nu te poți dispensa pe un șantier. Faptul că au parte de o cabină mobilă, dotată cu un brat puternic, care se poate roti complet în jurul propriei axe, lucrările dificile pe care le poți executa cu ajutorul lui, i-a determinat pe producătorii unor astfel de utilaje să folosească la fabricarea lui materiale de cea mai bună calitate. Chiar și când vine vorba despre geamuri excavatoare, calitatea lor este una mult mai ridicată și, în plus, sunt destul de simplu de înlocuit.
Buldoexcavatoare
Este nevoie ca înainte să înceapă lucrările propriu-zise de construire a unui nou imobil să fie demolate cele existente deja pe teren? Atunci cu siguranță ai nevoie de buldoexcavatoare. De asemenea, acestea mai duc la bun sfârșit și numeroase alte sarcini de lucru, cum ar fi deplasarea unor materiale de dimensiuni mari, sau cele cu o greutate impresionantă.
Macarale
Utilizarea acestora se pretează doar în cazul șantierelor mari, și sunt de neînlocuit atunci când vine vorba despre construirea unor clădiri cu mai multe etaje. De fapt, alături de excavatoare, macaralele au devenit un fel de simbol cu care asociem cel mai bine șantierele. Scopul lor este de a ridica la înălțimi ridicate materiale cu greutate mare și apoi a le deplasa în locul unde este nevoie.
Motostivuitoare
Sunt pur și simplu perfecte atunci când vine vorba despre transportul materialelor pe un șantier de lucru, dar în funcție de dimensiunile lor și alte caracteristici, se pretează să fie folosite și în alte spații. Un motostivuitor este ușor de recunoscut grație modului în care arată, un utilaj de mici dimensiuni, care este prevăzut cu două lame în partea anterioară, cu ajutorul cărora se încarcă paleții. Este ușor de controlat, cu ajutorul unui volan sau panou de control, iar când le observă, copiii sunt de-a dreptul fascinați de ele.
Ciocane demolatoare
După cum aminteam mai sus, când am discutat despre eliberarea unui teren cu ajutorul buldoexcavatoarelor, pe listă mai avem un alt utilaj care să îți fie de folos. Ciocanele demolatoare sau picamerele, așa cum sunt cunoscute mai bine, reprezintă un ajutor de nădejde. De asemenea, toată lumea le cunoaște, măcar prin prisma faptului că zgomotul produs de ele nu este unul pe care îl poți ignora cu ușurință.
Generatoare de curent
Nu sunt obligatoriu de folosit, în special dacă avem de a face cu un șantier de mici dimensiuni. Cu toate acestea, atunci când șantierul de lucru este amplasat într-o zonă greu accesibilă sau unde nu există curent electric, sunt de neînlocuit. Cu atât mai mult își dovedesc utilitatea pe șantierele mari, când sunt folosite drept sursă de avarie. Zgomotul produs de ele este destul de mare, la fel și vibrațiile, dar nu reprezintă un dezavantaj peste care nu poți trece. Până la urmă, este vorba despre un șantier unde se muncește și mai există și alte utilaje care sunt recunoscute pentru zgomotele puternice produse.
Betoniere
Dacă șantierul este unul de dimensiuni mai mici, cum ar fi de exemplu construcția unei case, nu se merită achiziționarea betonului de la o stație specializată. În acest caz este mult mai avantajoasă prepararea acestuia la fața locului, folosind în acest scop o betonieră.
Echipamente necesare pentru turnarea și finisarea betonului
Pentru ca plafoanele sau structura de rezistență a unei clădiri să fie una rezistentă în timp, betonul care se toarnă nu trebuie să aibă goluri de aer, ci să fie perfect compact. În vederea achitării cu brio de această sarcină, vibratoarele pentru beton sunt utilajul de care nu te poți lipsi.
Totodată, un alt aspect de care trebuie să ții cont este turnarea unui strat uniform de beton, iar aici perfecțiunea chiar trebuie atinsă. Nivelarea betonului se face cu ajutorul unor utilaje special, care poartă numele de elicoptere pentru beton.
Placa vibrantă
După ce a fost curățat bine terenul unde urmează să fie amplasată nouă construcție, înainte de a începe lucrările propriu-zise, solul are și el nevoie de o pregătire corectă. Aici intervin lucrările de nivelare și uniformizare, care tasează bine pământul și compactează denivelările. Există multe utilaje compactoare care pot fi folosite aici, dar ceea ce au în comun este placa vibrantă de la bază.
Sunt multe utilajele de care poți avea nevoie pe un șantier de lucru, pentru rezultate de calitate, dar și eficiență în toate etapele de lucru. Cu ajutorul lor munca oamenilor este puțin mai simplă, iar dacă se respectă toate condițiile de utilizare a acestora, riscul de a avea parte de accidente de lucru este sensibil redus.