x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cazul RAFO - Directorul Balkan Petroleum este falit

Cazul RAFO - Directorul Balkan Petroleum este falit

02 Sep 2004   •   00:00

ECONOMIC

Singura afacere romaneasca a directorului general al companiei britanice Balkan Petroleum, care detine 49 la suta din RAFO Onesti si sustine ca va revitaliza rafinaria onesteana, este o firma insolvabila.

Salvatorul Rafo este insolvabil

Mateo-Miniservice SRL din Bucuresti, compania lui Marian Alexandru Iancu, directorul general al Balkan Petroleum, firma care ar trebui sa salveze Rafo Onesti de la faliment, este insolvabila.
PAUL CRISTIAN RADU

Investigatiile "Jurnalului National" au demonstrat, de-a lungul ultimelor luni, ca personajele care trag sforile afacerii Rafo Onesti se afla si in spatele unora dintre cele mai mari scandaluri financiare inregistrate in Romania dupa 1989. Pe masura ce ancheta noastra jurnalistica a inaintat, grupul de la Rafo a impins in fata nume noi sau companii infiintate in Anglia, incercand in acest fel sa-si creeze o imagine mai buna. Schimbarile au atins insa doar suprafata, fiindca, asa cum veti citi in randurile urmatoare, la conducerea afacerii Rafo au ramas oameni implicati in tot soiul de afaceri necurate.

SCHIMBARI DE FATADA. Dupa cum au demonstrat investigatiile noastre, pe langa Corneliu Iacobov sau Razvan Temesan, in afacerea RAFO sunt implicati si controversatii afaceristi Ovidiu Tender, Vasile Frank Timis si Gabriel Bivolaru, fostul deputat PSD, in prezent arestat pentru devalizarea Bancii Romane pentru Dezvoltare. Numele acestora sunt bine cunoscute publicului deoarece au fost implicate in scandaluri majore in ultimii ani.

Din cauza acestor scandaluri a fost infiintata in Marea Britanie compania "Balkan Petroleum", firma care a preluat afacerea RAFO. In umbra acestei companii se ascunde chiar grupul de interese mentionat anterior. Aratam anul trecut ca unul din cei doi directori ai Balkan Petroleum, Liana Radu, era marioneta unui grup de afaceri asociat lui Ovidiu Tender, in timp ce celalalt director, irlandezul David Grannell, face parte din grupul de companii infiintat de catre Vasile Frank Timis.

La scurt timp dupa aceste dezvaluiri, cei doi au fost nevoiti sa paraseasca compania. Locul lor a fost luat de un anume Marian Alexandru Iancu. Acesta face parte din grupul de afaceri VGB, pentru care a lucrat si Gabriel Bivolaru pana in primavara, cand a fost arestat.

Dupa aparitia lui Iancu in afacerea RAFO, compania "Balkan Petroleum" a sustinut conferinte de presa si a trimis comunicate care afirmau ca salvarea rafinariei din Onesti - adusa la sapa de lemn de Corneliu Iacobov - este foarte aproape. Din pacate insa, multe dintre aceste afirmatii s-au dovedit a fi neadevaruri care, ulterior, au demonstrat ca "era Iacobov" nu a apus inca pentru RAFO.

O FIRMA INSOLVABILA. Directorul "Balkan Petroleum", Marian Alexandru Iancu, este fondatorul unei firme care a fost declarata insolvabila de catre fisc. Aceasta firma este singura in care Iancu este actionar in Romania. Este vorba de compania Mateo-Miniservice SRL din Bucuresti, ce se ocupa cu piese auto si transporturi, dar care are, conform actelor firmei, si obiectul de activitate "alte activitati de creditare". Documentele obtinute in urma cu cateva zile de la Oficiul National al Registrului Comertului arata ca firma Mateo-Miniservice avea datorii la urmatoarele societati comerciale: SC Electroprecizia SA, SC Componente Auto SA, SC Comautosport SA, Generalcom SA, BANKCOOP SA si ROMTELECOM SA. Conform acelorasi documente, firma lui Marian Alexandru Iancu este, in acest moment, insolvabila.

Salvarea rafinariei RAFO, care are datorii de peste 17.000 de miliarde, este, probabil, putin mai dificila decat salvarea companiei Mateo-Miniservice. Din pacate insa, in ciuda numeroaselor mesaje lasate de reporterii "Jurnalului National" la biroul dansului, Marian Alexandru Iancu, patronul "Mateo-Miniservice" si directorul general al "Balkan Petroleum", nu si-a expus punctul de vedere in legatura cu subiectul insolvabilitatii sale.
×