x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Certificatele energetice vor fi introduse de la 30 martie

Certificatele energetice vor fi introduse de la 30 martie

17 Feb 2010   •   00:00

Certificatele energetice vor fi introduse probabil de la 30 martie, a declarat Ioan Andreica, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), precizând că instituţia va propune ca pentru blocurile reabilitate termic să nu fie necesară eliberarea unui astfel de document.



UE şi o amânare cu până la trei luni a termenului de la care să fie introdus certificatul energetic, în cazul în care dificultăţile administrative nu vor fi depăşite în timp util. Înainte unei eventuale asemenea solicitări, la nivelul Guvernului vor mai fi însă iniţiate discuţii privind reintroducerea certificatului.

Amânarea reintroducerii certificatului energetic a fost confirmată ulterior de către ministrul Mediului şi purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Legea 372/2005 prevede că la încheierea oricărui contract de vânzare-cumpărare sau închiriere pentru clădirile de locuit familiale şi apartamentele din blocurile de locuinţe va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanţă energetică al clădirii.

Prin certificat, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat în kWh/mp arie utilă, respectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat, eficienţa energetică a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică (de la clasa A- eficienţă energetică ridicată, la clasa G- eficienţă energetică scăzută), funcţie de consumul total anual specific de energie.

Legea urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2010, dar Guvernul a decis în luna decembrie să amâne cu un an, până la 1 ianuarie 2011, termenul de la care statul impune obligativitatea certificatului energetic. Amânarea a fost decisă după ce Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a avertizat că certificatul va majora preţul caselor vechi cu 5-10% şi va bloca tranzacţiile.

Ulterior însă s-a constatat că România trebuie să preia recomandările Parlamentului European stabilite prin Directiva privind performanţa energetică a clădirilor, prin introducerea acestui certificat, de la 1 martie.

Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii şi se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate.

×
Subiecte în articol: redactie