x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comerțul cu amănuntul a crescut peste așteptări în UE. România depășește media europeană

Comerțul cu amănuntul a crescut peste așteptări în UE. România depășește media europeană

08 Apr 2022   •   09:04
Comerțul cu amănuntul a crescut peste așteptări în UE. România depășește media europeană

Comerțul cu amănuntul au crescut cu 5% în zona euro și cu 5,4% în UE în luna februarie 2022. Motivul se află în vânzările de carburanți și produse nealimentare. În România avansul a fost peste media europeană, de 5,6%, arată datele Eurostat.

Creșterea este peste estimările anterioare de 4,8% în zona euro.

Însă aceasta a fost influențată de avansul de 12,7% a vânzărilor de combustibili și de 9,6% a produselor nealimentare. Vânzările de mâncare au scăzut cu 1,5%. 

Cel mai mult au urcat vânzările din Slovenia 21,7%, Slovacia 16,5% şi Portugalia 15,9%. 
De la o lună la alta, comerțul cu amănuntul a crescut cu 0,3% în zona euro şi în UE. Şi în acest caz, vânzările cu amănuntul

În România vânzările au avut o creştere peste media din UE, de 0,4% în februarie, după ce în ianuarie au scăzut cu 0,7%. În UE, vânzările cu amănuntul au fost provocate de creşterea cu 3,9% a vânzărilor de combustibili şi de avansul cu 0,4% al vânzărilor de produse nealimentare.  Cele de produse alimentare, băuturi şi ţigări au scăzut cu 0,4% comparativ cu luna anterioară.

Cifra de afaceri la comerțul cu amănuntul, serie brută, în februarie 2022, față de februarie 2021, a crescut cu 5,5%. Pe serie ajustată, afacerile din comerţ au crescut cu 8,5%, arată datele INS.

 

×
Subiecte în articol: comerţ vanzari