x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Congestiile din sistem au costat 57,7 milioane de lei

Congestiile din sistem au costat 57,7 milioane de lei

21 Dec 2007   •   00:00


Congestiile din sistemul naţional de transport al energiei electrice au costat Transelectrica 57,7 milioane de lei.

TRANSELECTRICA



Congestiile din sistemul naţional de transport al energiei electrice au costat Transelectrica 57,7 milioane de lei. Potrivit reprezentanţilor companiei, din această sumă doar 27 de milioane de lei au fost recunoscute de Autoritatea Naţională de Reglementare in Energie in tarife, urmănd ca diferenţa să fie recunoscută in tarifele practicate in anul viitor. Maria Ionescu, directorul economic al companiei, a spus că pierderile creează neplăceri micilor acţionari care deţin acţiuni pe bursă, deoarece aceste pierderi sunt vizibile in registrele contabile. Mai mult, potrivit lui Stelian Gal, directorul general al Transelectrica, pentru ca profitul companiei să se inscrie in estimări, s-au sistat unele investiţii din cauza acestor pierderi. Profitul brut estimat de companie este de circa 21 de milioane de euro.
MAXIM. Compania a mai anunţat că la data de 19 decembrie, in intervalul orar 18:00-19:00 s-a raportat cel mai mare consum de energie electrică din ultimii 15 ani. Valoarea raportată a fost de 9.362 MW şi a fost cauzată de frig. Potrivit lui Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic Naţional din cadrul Transelectrica, acest consum ridicat a făcut necesară intrarea in funcţiune a mai multor centrale de termoficare din marile oraşe. Precedentul record, de 9.356 MW, fusese fixat cu două zile inainte, in seara de 17 decembrie, şi in acelaşi orar. Prima oară cănd s-a trecut pragul de 9.000 MW consum a fost anul 2003. In timpul regimului comunist, maximumul inregistrat a fost de circa 12.500 MW din cauza marilor combinate energofage, iar recordul absolut a fost estimat la circa 15.000 MW.

EOLIAN. Transelectrica a mai avizat pozitiv pentru inceperea lucrărilor de construcţie pentru turbine eoliene insumănd 1.500 MW putere instalată. Din acest total, 600 MW vor fi conectaţi la sistemul de transport naţional, iar restul la reţeaua de distribuţie din zonă, adică Enel Dobrogea.
Compania a mai anunţat că are in plan construirea unei staţii de transformare in Bucureşti, in zona Cotroceni, pentru a reduce penele de curent din Capitală. Această staţie va fi construită impreună cu Electrica, va fi subterană, iar construcţia ei va dura unu-doi ani.

×
Subiecte în articol: economic