x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Consilierii lui Ariton, „experţi” în energie

Consilierii lui Ariton, „experţi” în energie

03 Mai 2011   •   18:43
Consilierii lui Ariton, „experţi” în energie
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

163595-kk-20100903140450042.jpgDin băncile opoziţiei sau de la putere, oficialii români s-au acuzat reciproc şi fiecare a dat vina pe „greaua moş­tenire” a celuilalt, dar a politizat la rândul său tot ce avea în subordine. Ion Ariton, ministrul Economiei, este ultimul exemplu. După rocada cu Adriean Videanu la cârma ins­ti­tuţiei, Ariton nu numai că s-a apucat să schimbe din nou toată garda de directori de la companiile din parohia sa, cele mai valoroase pe care statul le mai denţine, ba chiar a şi umplut Adunările Generale ale Acţionarilor şi Consiliile de Administraţie cu propriii consilieri personali. Care, evident, sunt multilateral dezvoltaţi şi sunt experţi în energie, petrol şi gaze, chiar dacă sunt ba foşti funcţionari de prefectură, ba ziarişti sau altele.

Miercuri, 27 aprilie, acţionarii Fondului Proprietatea (FP) l-au ales pe Simion Dorin Rusu consilier personal al ministrului Ariton în Comitetul Reprezentanţilor. El a fost recomandat de Ministerul Finanţelor, care este încă şi cel mai mare acţionar al FP, cu 36,79%.

Rusu a fost adus de Ariton de la Prefectura Sibiu, unde era consilier pe afaceri europene, exact aceea pe care actualul ministru a condus-o. Rusu a absolvit Universitatea Babeş Bolyai, are un master pentru Integrare Europeană şi Regionalism la Aca­demia din Bolzano şi este docto­rand la Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, tot la Cluj, după cum arată profilul său de pe reţeaua profesio­nală LinkedIn. Nimic despre energie sau dreptul proprietăţii în România.

Florin Staicu este un alt exemplu de promovare politică a tinerilor şi ex­pertiză energetică. Ariton şi-a pro­pulsat pupilul direct în Consiliile de Administraţie de la Romgaz şi Enel Distribuţie Muntenia. De remarcat că Staicu este în continuare director editorial al ziarului Tribuna din Sibiu, după cum apare pe propriul site, iar mai înainte de gazetărie a activat în do­meniul afacerilor, având câteva fir­muliţe. Staicu este nepotul lui Ariton, care-i este unchi din partea mamei.

Dumitru Virgil Orlandea l-a înlocuit pe Alexandru Săndulescu, directorul Direcţiei Energie din mi­nister în CA la Transelectrica, dar este atât de competent, încât face acelaşi lucru şi la Hidroelectrica. Şi el a fost adus de Ariton de la Sibiu.

Constantin Dascălu, un alt consilier personal al ministrului, se găseşte şi el în în Consiliul de Supraveghere al Petrom din partea statului, după ce Ariton l-a schimbat pe Marian Ţurlea, fostul şef de cabinet al lui Videanu. Dascălu a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Bogdan Vodă şi şi-a luat licenţa la Babeş Bolyai. La doar 38 de ani, el a fost de două ori până acum secretar de stat la Transporturi, în 2005-2007 şi 2009-2010. Membru al PDL Cluj, Dascălu este unul dintre cei mai bogaţi consilieri din istoria României: potrivit declaraţiei de avere, are bijuterii de 51.000 de euro, ceasuri de 22.000 de euro, tablouri de 45.000 de euro, o colecţie de monede de 100.000 de euro, mai are un cont de circa 200.000 de euro, iar soţia sa un alt depozit cu 640.000 de lei.

Mircea Ioan Cotoşman, de 28 de ani, a fost secretar de stat la Mediu, iar acum îl consiliază pe Ariton şi este membru în CA al Compet Ploieşti, transportatorul naţional de petrol. Cătălin Marius Oprea a fost impus la Nuclearelectrica, în vreme ce Oana Iulia Anton se pricepe şi ea la energie, astfel încât este în CA la Enel Distribuţie Dobrogea.

Mirela Limoşeanu este angajată cu un sfert de normă la minister, dar s-a găsit şi pentru ea o poziţie la Nuclearelectrica în CA, Cezar Florin Bulacu reprezintă statul la SNLO, iar Horia Dumitrescu la Enel Distribuţie Banat.

×
Subiecte în articol: economia