x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CONSUM URIAŞ - România mimează eficienţa energetică

CONSUM URIAŞ - România mimează eficienţa energetică

19 Sep 2008   •   00:00
CONSUM URIAŞ - România mimează eficienţa energetică

Electrocasnicele comercializate în România consumă mai multă energie decît clasele de consum în care sînt încadrate de producători sau importatori. România nu are un laborator acreditat în care să verifice aparatele energofage.



Electrocasnicele comercializate în România consumă mai multă energie decît clasele de consum în care sînt încadrate de producători sau importatori. România nu are un laborator acreditat în care să verifice aparatele energofage.

Marea majoritate a electrocasnicelor vîndute acum în România nu respectă standardele de consum deşi au înscrise pe etichetă clasele de consum A, A+ sau A++. "Dacă mergem în magazine, toate produsele electrocasnice, frigidere, combine frigorifice, maşini de spălat au clase de eficienţă ridicată, niciunul nu e clasificat jos. Noi am făcut teste de laborator şi nu e deloc aşa", a precizat Gheorghe Olteanu, directorul general al Institului de Cercetări şi Modernizări Energetice (ICEMENERG). Conform testărilor efectuate la acest institut o bună parte a electrocasnicelor au prezentat performaţe energetice mai scăzute cu mai mult de 15% faţă de valorile înscrise pe etichete, iar altele au consumuri chiar mai mari decît consumul electric maxim admis ca şi condiţie de admitere la vînzare.

Profituri mari

El a precizat că simplul fapt că aparatul are clase energetice superioare le permite companiilor să le vîndă la preţuri
mai mari. "Setea de profit e mare în România. Importatorii ştiu că noi nu putem face teste valabile juridic deoarece România n-are laborator acreditat", a continuat directul ICEMENERG.

"În ţara noastră gazele sînt vîndute acum în legătură cu cantitatea de energie conţinută. Dar în ţară se întîmplă aşa: clientul nemulţumit e trimis de ANPC la ANRE, de aici la departamentul de gaz şi de aici la Distrigaz pentru a verifica calitatea gazului. Adică lupul trebuie să-l verifice pe fiul lupului", a mai spus Olteanu.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente şi pentru creşterea eficacităţii utilizării etichetării din punctul de vedere al eficienţei energetice a aparatelor electrocasnice, ICEMENERG a mai iniţiat un proiect de Hotărîre de Guvern prin care propune crearea unui laborator care să realizeze un program naţional de testare de control a aparaturii de acest fel. Efectele benefice ale acestuia s-au constatat deja în state precum Canada şi Australia.

Alternativa ar fi mult mai costisitoare: formarea unei echipe specializate la nivel naţional care să verifice toată documentaţia importatorilor, conformitatea datelor, dacă s-au utilizat standardele recunoscute, dacă echipamentele utilizate la testare sînt acreditate şi metrologate, dacă personalul ce a efectuat testul are calificarea necesară etc.

Realizarea laboratorului ar necesita investiţii în valoare de 1,2 milioane de lei pentru testarea frigiderelor şi congelatoarelor, 1,5 milioane de lei pentru maşinile de spălat, iar pentru cercetare şi dezvoltare încă un milion de lei.

Efecte

"Numai din interzicerea la consum a aparatelor ce nu sînt conforme s-ar putea realiza o economie echivalentă cu producţia generată de o termocentrală", ne-a precizat Gheorghe Olteanu.

Conform proiectului înaintat, numărul de aparate supuse verificării va fi de 1 la 10.000 din numărul celor similare vîndute la nivel naţional în anul anterior iar rezultatele vor fi postate pe site-ul Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei (ARCE). ICEMENERG este lider în România în privinţa energiilor regenerabile şi eficienţei energetice. Institutul are montate o pompă de căldură, o centrală fotovoltaică, o turbină eoliană, clădirea este izolată termic iar în viitor intenţionează montarea unei centrale în cogenerare pe biomasă. "La momentul actual, consumul de energie electrică şi căldură al institutului este cu 58% mai mic faţă de nivelul din 2004", a spus Gheorghe Olteanu.

România poate reduce 25-30% din consumul de energie electrică numai prin eficienţă energetică. România şi-a asumat faţă de Comisia Europeană o scădere a consumului de energie electrică cu 13,5% în următorii ani prin măsuri de eficienţă energetică, potrivit lui Tudor Constantinescu, preşedintele ARCE.

15% - Aceasta este diferenţa de consum între electrocasnicele notate cu clase de eficienţă energetică şi consumul lor real. Cele mai multe electrocasnice vîndute în România nu respectă standardele deşi sînt etichetate cu clasa A+.

×
Subiecte în articol: economic romania consum