Gradul de neperformanţă a creditelor pentru companii garantate cu ipoteci este mai mare decât la împrumuturile acordate fără astfel de garanţii, situaţie care se regăseşte atât la IMM-uri, cât şi la marile corporaţii, potrivit raportului de Stabilitate pe 2010 publicat azi de BNR.
"Rata creditelor neperformante pentru expunerile garantate cu ipoteci a devenit din iunie 2010 şi în cazul IMM superioară ratei creditelor neperformante pentru creditele negarantate cu ipoteci. În cazul IMM (care deţin 80% din creditele garantate cu ipoteci), neperformanţa se ridică la 10,2% pentru creditele garantate cu ipoteci, respectiv 9,5% pentru creditele negarantate cu ipoteci (iunie 2010). La corporaţii se observă un comportament mai bun în onorarea serviciului datoriei, rata creditelor neperformante menţinându-se mult sub media pe economie (3,3% în cazul creditelor garantate cu ipoteci, respectiv 1,5% în cazul celor negarantate cu ipoteci, iunie 2010). În aceste condiţii, eficienţa politicii de garantare utilizate de bănci reclamă o monitorizare mai atentă", se arată în raportul citat de Mediafax.
Banca centrală arată că evoluţia este cauzată în special de câteva firme din sectorul imobiliar (având proiecte rezidenţiale mari), care de la începutul anului 2010 au generat restanţe bancare în creştere. Prin recalcularea indicatorului de restanţe bancare fără aceste companii, rata creditelor neperformante pentru creditele garantate cu ipoteci este mai mică decât în cazul împrumuturilor negarantate cu ipoteci.
BNR spune că deşi băncile au înăsprit standardele de creditare a companiilor, în special prin solicitarea de garanţii ipotecare suplimentare, această politică nu a produs efectele aşteptate.