x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza a ocolit construcțiile. România, campioana Europei

Criza a ocolit construcțiile. România, campioana Europei

de Valentin Gros, Dan Străuţ    |    18 Iun 2020   •   10:55
Criza a ocolit construcțiile. România, campioana Europei

Sectorul de construcții va fi, cel mai probabil, singurul care a crescut în perioada crizei coronavirus, cu avansuri remarcabile față de perioadele anterioare - pe fondul unei ierni calde și al unei cereri intense de materiale. Iar în context european, România este de departe prima țară după intensitatea creșterilor, țările occidentale având de fapt scăderi din cele mai dramatice. Tot România s-a mai remarcat și cu cea mai mare creștere a costurilor non-salariale cu forța de muncă în construcții din Uniunea Europeană, arată statisticile oficiale analizate de Jurnalul.

 

 

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, în aprilie 2020 față de aceeași lună a anului trecut, cu 12,1% ca medie generală, conform Institutului Național de Statistică (INS).

Pe elemente de structură au fost înregistrate creşteri la volumul lucrărilor de reparaţii capitale (+62,1%) şi al celor de întreţinere şi reparaţii curente (+46,2%). Pe sectoare, au intervenit majorări la construcţiile inginereşti (+29,2%) şi la clădirile rezidenţiale (+18,3%).

Creșterea din aprilie reprezintă cel mai puternic avans din Uniunea Europeană, după cum arată datele Eurostat. Rezultatul este cu atât mai spectaculos cu cât spațiul comunitar a suferit, între cele două perioade comparate, o scădere dramatică, de 24%. Au fost consemnate declinuri considerabile în țări precum Franța (-60,6%), Belgia (-39%), Spania (-32,6%). Dintre statele care au raportat date, în afară de România, doar două au realizat majorări, dar și acelea modeste: Germania (0,9%) și Finlanda (0,8%).

De la o lună la alta (aprilie 2020 față de martie 2020), când România a înregistrat un recul minor (-0,9%), lucrările de construcții din UE au coborât cu 11,7%, cele mai importante diminuări fiind în Franţa (-32,6%), Spania (-26,3%) şi Slovacia (-10%).

 

Forța de muncă, tot mai scumpă

 

Costurile orare totale cu forța de muncă în construcții au urcat în România, în primul trimestru al acestui an, cu 7,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea medie a Uniunii Europene a fost de 3,2%, la mai puțin de jumătate față de țara noastră, potrivit Eurostat. Iar cheltuielile cu salariile constructorilor din România au avansat cu 6,5%, de asemenea peste media UE, de 3%. În schimb, înregistrăm o creștere puternică la costurile non-salariale cu angajații (contribuții sociale achitate de angajator și alte cheltuieli), de 42,8%. Cu acest nivel ne situăm pe primul loc în UE. Media spațiului comunitar a fost una mult mai mică, de numai 3,8%, iar ocupanta locului 2, Estonia, se situează la mare distanță de România, raportând o majorare de numai 11,6%.

 

În România, cheltuielile cu salariile constructorilor au crescut de două ori mai mult decât media UE din trimestrul I 2020.

 

 

×