x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum poți reduce și eficientiza costurile în companie?

Cum poți reduce și eficientiza costurile în companie?

23 Sep 2022   •   15:21
Cum poți reduce și eficientiza costurile în companie?
Sursa foto: Unsplash.com

Una dintre cele mai folosite metode pentru obținerea profitului sau creșterea acestuia este și scăderea sau optimizarea costurilor. Totuși, va fi foarte important cum abordezi acest proces, deoarece o strategia care implică măsuri drastice va frustra angajații și va schimba și percepția publicului asupra businessului tău. Așadar, ce poți face pentru a reduce costurile, dar în același timp pentru a păstra nivelul de calitate cu care ți-ai obișnuit colaboratorii și clienții? Iată câteva idei!

Folosește soluții software performante

Prin soluții software înțelegem toate acele aplicații special dezvoltate pentru afacerile care-și doresc un program care să integreze toate informațiile legate de business sau care să le permită să monitorizeze costurile. Cu ajutorul lor vei putea să reduci numărul proceselor necesare pentru introducerea datelor în sistem, să definești mai bine bugetele, să urmărești cheltuielile executate și să monitorizezi evoluția vânzărilor, printre altele. 

Unele dintre cele mai populare soluții sunt și cele bazate pe cloud, fie că vorbim despre soluții de back up, stocare sau pur și simplu muncă la comun și optimizarea comunicării și interacțiunii între membrii unei echipe. Eficientizează cheltuielile cu ajutorul Microsoft Azure, de exemplu!

Schimbă întâlnirile pe apeluri 

Dat fiind contextul global și transformarea prin care a trecut recent piața muncii, această variantă pare acum mai accesibilă decât oricând. Nu doar că întâlnirile online sunt acum acceptate în locul celor fizice, mulți antreprenori consideră că acesta este noul normal. 

Așadar, beneficiază de reducerea de costuri, timp și deplasări și te vei bucura inclusiv de colaborări cu clienți pe care poate nu-i vizai înainte deoarece întâlnirile cu ei și deplasările în sine păreau prea costisitoare. Există foarte multe aplicații care-ți pun la dispoziție posibilitatea de a efectua apeluri video cu tot cu partajarea ecranului. În funcție de specificul businessului tău este posibil să poți renunța chiar și la sediu. Asta da economie! 
 

Externalizează serviciile

Lumea fuge de externalizare, în general deoarece această operațiune presupune la rândul ei diverse costuri. De acord, dar banii pe care îi dai pe serviciile unei firme specializate vor fi de obicei mai puțini decât cei consumați intern. 

Desigur, înainte de a te aventura în această direcție, te sfătuim să faci o analiză obiectivă a costurilor și proceselor, asta ca să nu constați la final că obiectivele afacerii au avut de suferit. Printre avantajele principale ale externalizării se numără faptul că nu mai trebuie să plătești salarii sau costuri legate de instruirea personalului adițional. 

Ai putea chiar să recurgi la colaborările cu freelanceri, mai ales dacă este vorba de proiecte punctuale. Spre deosebire de angajații full-time, freelancerii au tarife mai mici și de cele mai multe ori oferă calitate, dar și timpi de execuție mai avantajoși. Asta și deoarece poți seta limite pentru proiecte în cadrul contractelor. 

Diversifică personalul 

Ne referim la posibilitatea de a angaja anumite categorii de persoane, de pildă cele cu dizabilități. Dar această categorie nu este singura vizată de excepția de la plata impozitelor. În funcție de perioada legilor respective te-ai putea bucura de avantaje și dacă angajezi șomeri, absolvenți, programatori, persoane care au fost instituționalizate sau cercetători. Merită să studiezi puțin legea și chiar să faci o faptă bună!

Aplică soluțiile de mai sus și vei observa cât de curând câteva schimbări în ceea ce privește bugetul!

×