x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum rezolvăm disputele cu băncile

Cum rezolvăm disputele cu băncile

30 Iul 2018   •   16:47
Cum rezolvăm disputele cu băncile
Sursa foto: Stockbyte/Getty Images

Aveţi probleme cu banca sau cu o instituţie financiară nebancară (IFN) pe care nu aţi reuşit să le rezolvaţi la ghişeu pe cale amiabilă? Vestea bună este că nu mai trebuie să daţi bani la avocaţi sau să aşteptaţi ca instanţele de judecată să vă soluţioneze cazul.

Există Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor Bancare (CSALB) unde cei care au dispute cu băncile se pot adresa pentru soluţionarea amicală a litigiilor.

Centrul CSALB administrează două tipuri de proceduri, propunerea unei soluții (conciliere) şi impunerea unei soluții (arbitrajul). Acestea sunt sunt facultative, voluntare, separate de procedurile din instanțele de judecată și gratuite pentru consumator.

Concilierea se finalizează după ce părțile au acceptat soluția propusă de conciliator prin Nota de Soluționare. Termenul în care părțile pot accepta sau refuza soluția este de 15 zile de la comunicare. Părțile se pot retrage oricând din procedură.

Arbitrajul se finalizează prin pronunțarea unei soluții care este obligatorie pentru ambele părți. Procedura este similară celei din instanțele de judecată, însă termenele sunt mai scurte, de maximum 90 de zile, și se pot fixa de comun acord. Părțile nu se pot retrage din procedură.

Conciliatorii sau arbitrii desemnați să soluționeze litigiile propun o soluție, în funcție de procedura aleasă, în urma analizei documentelor și a discuțiilor cu părțile. (Daniela Ivan)

 

Paşii de urmat

  • Contactezi Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor pe email-ul office@csalb.ro sau la telefonul 021 9414
  • CSALB vă prezintă cele două tipuri de proceduri şi dumneavoastră alegeţi ce variantă vă avantajează
  • Completaţi cererea pentru consiliere sau pentru arbitraj
  • CSALB analizează cererea şi dacă este conformă contracteată banca sau IFN-ul în cauză
  • Se intră pe procedura aleasă. În cazul concilierii se aşteaptă acordul băncii sau IFN-ului că doreşte să intre pe procedură
  • În cazul arbitrajul soluţia propusă de arbitrii devine titlul executoriu şi este obligatorie pentru ambele părţi
  • În cazul concilierii soluţia propusă de conciliatori devine titlu executoriu după 15 zile, timp în care părţile pot refuza soluţia

×