Arctica are rezerve de 90 de miliarde de barili de ţiţei în zăcăminte nedescoperite încă şi tot atîta gaze naturale cît există în toate cîmpurile cunoscute din Rusia, primul exportator al lumii, conform unor cercetători americani.
Arctica are rezerve de 90 de miliarde de barili de ţiţei în zăcăminte nedescoperite încă şi tot atîta gaze naturale cît există în toate cîmpurile cunoscute din Rusia, primul exportator al lumii, conform unor cercetători americani. Aceştia şi-au prezentat raportul la primul forum guvernamental american despre resursele zonei arctice. Studiul mai precizează că există o impetuoasă cursă printre statele polare (SUA, Rusia, Canada, Norvegia, Danemarca) pentru controlul regiunii. US Geological Survey (USGS) arată că Artica deţine 13% din rezervele nedescoperite de ţiţei ale globului, în vreme ce 1.669.000 miliarde de metri cubi de gaze naturale echivalează cu 30% din rezervele nedescoperite de gaze naturale ale lumii.
PRETENŢIE. Anul trecut, în luna august, Rusia şi-a pus steagul pe fundul oceanului în dreptul Polului Nord susţinînd că întregul lanţ muntos de sub Oceanul Arctic se continuă din Rusia, ceea ce ar face ca Rusia să poată pretinde o zonă economică mai mare în Oceanul Arctic decît restul statelor. În luna mai, Danemarca a cerut un summit al Arcticii cu celelalte patru state riverane. Interesul comercial pentru exploatarea resurselor Arcticii a crescut în ultima perioadă, cu Shell care aută Rusia să dezvolte capacităţi în regiunea Yamal, iar Total exploatează zăcămîntul Shtokman de gaze. În SUA şi mai multe companii sînt interesate să dezvolte Alaska, în vreme ce Danemarca a atras un număr foarte mare de companii pentru explorarea unor zăcăminte de gaz şi petrol pe coasta Groenlandei.
REZERVE. În 2006, consultanţii Wood Mackenzie estimau că bazinul arctic, inclusiv zăcămintele deja dezvoltate conţin 233 miliarde barili de petrol şi gaze deja descoperite, şi alte 166 miliarde care vor fi descoperite, majoritatea gaz. Alan Murray, care conduce propria cercetare de explorare şi a fost coautor al raportului, a precizat că USGS a fost deseori mai optimis despre potenţialul resurselor decît alte organizaţii. "Acestea sînt potenţiale volume uriaşe, dar ele nu vor avea prea curînd impact asupra stocurilor sau preţului. Încă există foarte multe resurse nedezvoltate care sînt mai aproape şi mai uşor de ajuns la el", a spus Murray. Raportul USGS include doar potenţialele resurse care pot fi exploatate folosind tehnologiile disponibile acum.
Citește pe Antena3.ro