Cursul de referinta anuntat de BNR a crescut azi la 4,3608 lei/euro, apropiindu-se tot mai mult de nivelul maxim istoric. Cel mai mare curs leu/euro de la infiitarea monedei europene a fost atins in iunie 2010, cand euro a atins punctul maxim si a fost cotat la 4,3688 lei.
Moneda nationala s-a depreciat si in raport cu dolarul, cursul oficial urcand cu 1,7 bani, de la 3,2255 lei/dolar la 3,2425 lei/dolar.
Leul s-a apreciat usor in fata francului elvetian, BNR afisand o rata cu 0,33 bani mai redusa, de 3,5230 lei/franc.
Cursul de schimb a crescut usor in prima ora a sedintei de luni, la 4,3665 - 4,3695 lei/euro, intr-o piata cu volume foarte reduse de valuta tranzactionata si in care dealerii anticipau ca BNR va interveni din nou, pentru a incetini deprecierea monedei nationale.
Spre jumatatea zilei, cand banca centrala anunta cursul de referinta, paritatea a coborat la 4,3620 - 4,363 lei/euro, iar dealerii spun ca BNR a fost prezenta in piata, insa volumele s-au mentinut reduse.
Deprecierea leului a fost in trend cu celelalte monede ale tarilor din regiune. La jumatatea sedintei de la Bucuresti, zlotul si forintul erau in scadere cu 0,3% si, respectiv, cu 1%, adica au scazut mai mult decat leul.
De ce slabeste leul
Lipsa de bani care se traduce prin scaderea cresterii economice in tarile din Europa emergenta. Acestea sunt principalele doua consecinte ale intensificarii crizei datoriilor din zona euro, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings.
Analistii agentiei spun ca sectoarele bancare din Croatia, Bulgaria, Serbia si Romania au cele mai puternice legaturi cu bancile din Grecia si Italia. In Polonia, Ungaria si Cehia, actionariatul strain este mult mai diversificat. "Actionariatul strain din sistemele bancare interne beneficiaza de o intarire a ratingului in statele din Europa Centrala si de Est, deoarece bancile straine au demonstrat inclinatia si capacitatea lor de a-si sprijini subsidiarele inainte si in timpul crizei financiare, atunci cand a fost nevoie", a explicat analistul Michele Napolitano. Acesta a adaugat ca "o intensificare suplimentara a presiunilor financiare asupra bancilor din zona euro au sporit riscurile ca ele sa fie mai putin capabile sa faca asta si, pe fondul legaturilor puternice economic-financiare cu regiunea, turbulentele sa se extinda din zona euro spre bancile din Europa Centrala si de Est".
Analiza Fitch arata ca in primul semestru din acest an creditarea bancilor din Europa Occidentala (a bancilor mama si a subsidiarelor din Europa Centrala si de Est) catre tarile din Europa Centrala si de Est a fost in linii mari stabila, deoarece reechilibrarea macroeconomica si reducerea gradului de indatorare au constrans cererea pentru credite. Totusi, sustine Fitch, se pare ca bancile din Grecia au redus creditarea mai mult decat alte banci din zona euro, ceea ce sugereaza ca bancile din zona euro, daca sunt sub presiune severa pe pietele lor interne, si-ar putea reduce expunerea la pietele lor cheie.
Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank.
BNR a introdus in piata 6,25 miliarde de lei
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni zece banci cu 6,246 miliarde de lei, circa 1,43 miliarde de euro, pentru o saptamana. Licitatia a fost de tip repo, adica BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat. Suma injectata luni este cea mai mare plasata de banca centrala dupa luna februarie 2010, cand sase banci au imprumutat 6,418 miliarde lei. Incepand din 17 octombrie, BNR a organizat in fiecare luni cate o licitatie repo, prin care a acordat imprumuturi bancilor, pentru cate o saptamana.