x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Decizie istorică: BCE va retrage stimulentele

Decizie istorică: BCE va retrage stimulentele

30 Noi 2009   •   00:00

Banca Centrală Europeană se pre­găteşte să retragă progresiv facilităţile financiare de ajutorare a sistemelor bancare din zona euro a Uniunii Europene.

După ce a furnizat masiv băncilor li­chi­dităţi timp de un an, BCE se pre­găteşte să retragă progresiv măsurile de stimulare, în contextul în care pieţele financiare şi economia din zona euro par a-şi reveni, scrie AFP. Consiliul guvernatorilor, care va ţine joi ultima sa şedinţă de politică monetară a anului, va decide menţinerea dobânzii de referinţă la 1%, estimează economiştii, citaţi de AFP.

Însă banca "va anunţa primii paşi" concreţi ai politicii sale de a retrage facilităţile acordate băn­cilor, potrivit Elgăi Bartsch, economist la Morgan Stanley. "Nu trebuie interpretat ca debutul unei creşteri severe a politicii monetare în zona euro", subliniază Mi­chael Schubert, de la Commerz­bank.

BCE vizează mai degrabă o revenire treptată la normalitate, în contextul în care economia zonei euro se redresează după ce a ieşit din recesiune în al treilea tri­mestru. Instituţia urmează să anunţe joi şi prognoze de creştere economică mai optimiste. Politica ratelor mici a dobân­zii, care impulsionează creditarea ieftină, poartă cu ea germenii unor pericole inflaţioniste şi riscă să genereze o nouă bulă speculativă, ce ar putea degenera într-o altă criză.

×