Banca Centrală Europeană se pregăteşte să retragă progresiv facilităţile financiare de ajutorare a sistemelor bancare din zona euro a Uniunii Europene.
După ce a furnizat masiv băncilor lichidităţi timp de un an, BCE se pregăteşte să retragă progresiv măsurile de stimulare, în contextul în care pieţele financiare şi economia din zona euro par a-şi reveni, scrie AFP. Consiliul guvernatorilor, care va ţine joi ultima sa şedinţă de politică monetară a anului, va decide menţinerea dobânzii de referinţă la 1%, estimează economiştii, citaţi de AFP.
Însă banca "va anunţa primii paşi" concreţi ai politicii sale de a retrage facilităţile acordate băncilor, potrivit Elgăi Bartsch, economist la Morgan Stanley. "Nu trebuie interpretat ca debutul unei creşteri severe a politicii monetare în zona euro", subliniază Michael Schubert, de la Commerzbank.
BCE vizează mai degrabă o revenire treptată la normalitate, în contextul în care economia zonei euro se redresează după ce a ieşit din recesiune în al treilea trimestru. Instituţia urmează să anunţe joi şi prognoze de creştere economică mai optimiste. Politica ratelor mici a dobânzii, care impulsionează creditarea ieftină, poartă cu ea germenii unor pericole inflaţioniste şi riscă să genereze o nouă bulă speculativă, ce ar putea degenera într-o altă criză.