x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Declarația unică. Contribuabilii care trebuie să completeze formularul până la 27 mai 2024

Declarația unică. Contribuabilii care trebuie să completeze formularul până la 27 mai 2024

de Redacția Jurnalul    |    22 Mai 2024   •   15:45
Declarația unică. Contribuabilii care trebuie să completeze formularul până la 27 mai 2024

Declarația unică trebuie completată și depusă la ANAF de persoanele care obțin și alte venituri, pe lângă salariu, până la 27 mai 2024.

În cazul în care acest termen nu este respectat, contribuabilii sunt pasibili de amendă și penalizări pentru sumele datorate. 

Formularul poate fi depus online dar, în continuare, zeci de mii de persoane merg la ghișeele ANAF. 

Gică Tonică are o firmă de prestări servicii. A venit personal la sediul ANAF sector 3 pentru a depune declaraţia unică. 

Gică Tonică-reporter: Pentru dividende. Dividendele aferente anului 2023. 

- Destul. Pot să spun şi suma? 7.200. O sumă consistentă. Destul de consistentă, ţinând cont că statul nu face nimic pentru noi. Ne jupoaie. Mai are de luat pielea de pe noi, punem lacătul pe firme. 

La acest sesdiu, peste 400 de contribuabili au ajuns să depună formularul 212, prin care declară veniturile realizate în anul precedent și cele estimate pentru anul în curs. 

Contribuabili: CASS, pentru persoanele fără venit. Ar fi mai simplu să depun online, fără doar şi poate. Dar aici a mers foarte bine, în 5 minute am terminat. 

- Veniturile sunt din dobânzile bancare, legat de CASS-ul pe care trebuie să-l plătim. 10% din venituri, raportat la o anumită grilă în care te încadrezi. N-aş divulga această sumă, dar mi-ar fi fost bună la o excursie. 

Declaraţia unică poate fi depusă online, în contul deschis pe portalul ANAF ori se poate trimite prin poştă. Trebuie completată de persoanele care obțin venituri din chirii, dobânzi, dividende, câștiguri realizate din vânzări de acțiuni sau alte venituri extrasalariale. 

Gabriel Biriş, expert fiscal: Nu depun declaraţia cei care obţin venituri din salarii. Nu depun persoanele care obţin venituri din drepturi de autor sau contracte sportive pentru care impozitul s-a reţinut la sursă. 

Amenzi uriașe pentru contribuabilii care nu depun formularul 212

Circa 800.000 de persoane trebuie să depună declarația unică până la 27 mai 2024. În caz contrar, amenda este de 500 de lei. 

Gabriel Biriş, expert fiscal: Putem să ne aşteptăm să se blocheze serverele, că asta se tot întâmplă. Fiind şi termen de plată, în plus vor fi accesoriile, adică dobânzi de întârziere şi penalităţi de întârziere, în total cam 11%. 

Amenda se aplică și pentru completarea incorectă a declarației. 

Dan Schwartz, consultant fiscal: Aceste declaraţii ajung să fie verificate de ANAF. Le verifică, şi unde găsesc neconcordanţe trimit notificări. ANAF notifică contribuabilul asupra faptului că nu şi-a îndeplinit obligaţiile declarative. Există şi posibilitatea ca ANAF să calculeze, din oficiu, datoriile fiscale, pe baza unei estimări. Rişti să primeşti acasă o decizie de impunere. 

Tot până pe 27 mai 2024 se poate depune şi formularul 230, prin care contribuabilii  pot redirecţiona 3,5% din impozitul pe venit, pentru a susține un anumit ONG sau o cauză umanitară, potrivit observatornews.ro. 

×
Subiecte în articol: declaraţia unică anaf contribuabili