x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Deszăpeziri de 5 milioane de euro

Deszăpeziri de 5 milioane de euro

de Elena Stan    |    24 Noi 2009   •   00:00
Deszăpeziri de 5 milioane de euro
Sursa foto: Jurnalul foto/

Firmele Argecom şi Gecor vor primi 5 milioane de euro de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) pentru deszăpezirea autostrăzilor Bucureşti-Piteşti şi Bucureşti-Cernavodă, pentru iarna 2009-2010.

Compania Naţională de Autostrăzi va plăti 19,07 milioane lei, fără TVA, firmelor Argecom şi Gecor pentru deszăpezirea autrostrăzilor, potrivit contractelor semnate la data de 17 noiembrie. Astfel, firma Argecom va realiza serviciile de deszăpezire aferente Autostrăzii Bucureşti-Piteşti (A1), pe o lungime de 110 kilometri, pentru suma de 9,56 milioane de lei, fără TVA. De asemenea, pentru aceeaşi sumă, cei de la Gecor se vor ocupa de deszăpezirea Autostrăzii Bucureşti-Cernavodă (A2), între kilometri 9+500 şi 64, adică doar 55 de kilometri.

Astfel, Gecor a obţinut un preţ aproape dublu faţă de cel pe care Argecom îl va primi pentru deszăpezire. Pentru restul de aproape 100 de km funcţionali pe care îi mai are A2 şi sunt în administrarea Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Constanţa nu a fost semnat încă un contract. "Compania Naţională de Autostrăzi a semnat contractele având ca obiect închirierea de autoutilaje şi echipamente, cu personal deservent şi personal muncitor şi aprovizionarea cu sare, clorură de calciu şi mixtură stocabilă pentru deszăpezirea autostrăzilor A1 şi A2 în iarna 2009-2010 (...) Contractele sunt valabile până la data de 31.03.2010, urmând să intre în vigoare în cel mult cinci zile de la data semnării", potrivit CNADNR.

Pentru deszăpezirea celor două autostrăzi au mai depus oferte şi firmele Euroconstruct Trading 98, Colas şi PA&Co, însă Compania a desemnat câştigătoare oferta celor de la Argecom deoarece a avut preţul cel mai mic.

ÎNTREŢINERE MULTIANUALĂ
La noi ca la nimeni. Deşi licitaţia pentru încheierea contractelor pentru întreţinerea multianuală a autostrăzilor a început de ceva timp, aceasta nu a fost finalizată nici acum din cauza contestaţiilor. Dacă va fi finalizată licitaţia pentru întreţinerea multianuală a autostrăzilor până la data de 31 martie 2010, cele două contracte, încheiate cu Argecom şi Gecor, vor fi suspendate. "Aceste contracte au fost încheiate la nivel de regională, respectiv Bucureşti şi Constanţa, şi s-ar putea să fie suspendate, în funcţie de când vor intra în vigoare contractele multianuale.

Licitaţia se află în derulare şi nu pot să spun când vom avea un câştigător, depinde şi dacă vom avea contestaţii", a explicat Dorina Tiron, directorul general al CNADNR.

Din 2010, CNADNR va încheia contracte multianule, pe o perioadă de trei ani, pentru întreţinerea pe timp de vară şi iarnă a autostrăzilor. Firmele câştigătoare vor efectua deszăpeziri, lucrări de întreţinere curentă şi periodică, vor asigura paza şi protecţia, salubrizarea şi lucrările de marcaj. "Întreţinerea autostrăzilor în perioada 2009-2012 este estimată la aproximativ 330 milioane lei, fără TVA. Potrivit MTI, costul estimat pentru întreţinerea Autostrăzii A2 în perioada 2009-2012 este de 195,51 milioane lei, fără TVA, iar costul estimat pentru A1 este de 134,87 milioane lei, fără TVA.

REGII CONTRACTELOR
Şi anii trecuţi firma Argecom, deţinută de omul de afaceri Gheorghe Axinte, a depus ofertă şi a câştigat mai multe contracte de deszăpezire de drumuri naţionale. Atât Argecom, cât şi Gecor, au mai încheiat multe contracte cu CNADNR, printre care deszăpezirea drumurilor aparţinând regionalelor de drumuri şi poduri Bucureşti, Craiova, Iaşi şi Teleorman, modernizarea Transfăgărăşanului, precum şi a altor segmente de drumuri.

Gecor are sediul la Călugăreni, judeţul Giurgiu, şi este controlată în proporţie egală de două persoane fizice, respectiv Gheorghe Cusa şi Ioana Cusa. Printre alte contracte semnate cu CNADNR se numără realizarea deszăpezirii drumurilor aflate în subordinea Regionalei de Drumuri şi Poduri Bucureşti în perioada 2002-2006 şi modernizarea unor sectoare de drum naţional şi judeţean.

×
Subiecte în articol: economic