x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dexia Belgia a fost naţionalizată

Dexia Belgia a fost naţionalizată

de Daniela Ivan    |    10 Oct 2011   •   21:00
Dexia Belgia a fost naţionalizată

Grupul bancar franco-belgian Dexia a acceptat nationalizarea diviziei bancare din Belgia si accesarea unor garantii guvernamentale, dupa ce a cazut prada crizei da­toriilor suverane. Banca nu mai are acces la finantare din piete, iar ac­tiunile s-au depreciat cu 42% sap­ta­mana trecuta.
Expunerea globala a Dexia pe riscuri de credit este eva­luata la 700 de miliarde de dolari, de peste doua ori mai ridicata decat PIB-ul Greciei.

Duminica, guverne­le din Franta, Belgia si Luxemburg au ajuns la un acord pentru un plan de salvare a Dexia, dupa mai bine de o saptamana de discutii. Potrivit aces­tuia, Belgia va cumpara pentru 4 miliarde de euro Dexia Bank Bel­gium, divizie axata in principal pe operatiuni retail, care are 6.000 de angajati, 4 milioane de clienti si de­pozite de 80 de miliarde de euro.

Banca va mai primi, in urmatorii zece ani, garantii de stat de pana la 90 de miliarde de euro pentru a atra­ge finantare. Belgia va oferi 60,5% din aceste garantii, Franta 36,5%, iar Luxembourg 3%. Agentia de ra­ting Moody’s a avertizat Belgia ca i-ar putea reduce ratingul de cre­dit de la nivelul actual Aa1 din cauza costului ridicat de salvare a Dexia. Datoria publica garantata de statul belgian se ridica la 96,2% din PIB, fiind a treia din zona euro dupa cea a Greciei si cea a Italiei. Ministrul beglian al Finantelor, Didier Reynders, a declarat ca acordul pentru sustinerea Dexia nu va impinge datoria de stat a Belgiei peste 100% din PIB.

Tot ieri, banca centrala a Greciei a anuntat ca a activat un fond de salvare pentru Proton Bank, an­che­tata pentru spalare de bani. Un pur­tator de cuvant al guvernului de la Atena a declarat ca statul nu are pla­nuri de a nationaliza si alte institutii de credit, Proton fiind un caz special. Decizia este motivata de problemele individuale ale Proton, si nu de criza severa a datoriilor care afecteaza Grecia.

×
Subiecte în articol: criza financiara