x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia e bolnavă

Economia e bolnavă

06 Iul 2009   •   00:00

Reprezentanţii patronatelor au înaintat guvernului un "decalog cu propuneri anticriză", atrăgând atenţia Executivului că economia României este bolnavă şi are nevoie de "transfuzii de investiţii", au declarat reprezentanţii patronatelor.



"Am prezentat moduri de a construi mecanisme care să ajute economia reală. Economia e bolnavă şi are nevoie de transfuzii de investiţii. Guvernul trebuie să-şi dea seama că nu mai poate folosi banii din sistemul privat pentru economie, aceştia trebuie reinvestiţi", a declarat preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci.

Propunerile se referă la teme importante care ar urma să fie discutate de către Executiv în perioada următoare.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului Român (CNPR), Mihai Manoliu, a precizat că propunerile făcute vizează, printre altele, dezvoltarea cercetării şi a învăţământului, acordarea de facilităţi IMM-urilor şi asigurarea de surse de finanţare pentru dezvoltarea de proiecte.

"Am reproşat că nu există o strategie anticriză. Am spus că şi actuala ordonanţă (privind amânarea plăţilor restante - n.r.) are doar text, dar nu şi conţinut. Nu s-au consultat cu noi, iar măsurile sunt prea teoretice şi inaplicabile", a declarat Manoliu.

Reprezentanţii patronatelor au mai cerut scutirea de la plata taxelor şi impozitelor, pentru o perioadă cuprinsă între 6 şi 12 luni, a angajatorilor care înfiinţează locuri de muncă şi care încadrează şomeri, propunerea privind reducerea cu 50% a CAS-ului în cazul acestora fiind considerată "insuficientă".

În cadrul întâlnirii de luni s-a discutat şi despre programul "Prima Casă", reprezentanţii patronatelor cerând ca acesta să fie concentrat pe construirea de noi locuinţe astfel încât să fie stimulate investiţiile.
De asemenea, patronatele au solicitat premierului Emil Boc să renunţe la impozitul forfetar, măsură care "îşi va dovedi ineficienţa la sfârşitul anului".

Şeful Guvernului a spus la rândul său patronatelor că una dintre priorităţile Cabinetului este investiţia publică masivă în infrastructură.
"Am toată determinarea de a discuta cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, pentru a mări deficitul bugetar, dar numai pentru infrastructură. Pot să vă asigur că banii nu vor merge în plasme, premii, bonusuri sau alte lucruri de acest fel. Nu ne atingem însă de cota unică sau de TVA", a spus Boc.

În ceea ce priveşte neimpozitarea profitului reinvestit, premierul a arătat că măsura ar urma să fie aplicată începând cu al doilea semestru, Ministerul Finanţelor având în vedere promovarea unui act normativ în acest sens, după discuţia cu Comisia Europeană şi FMI.

×
Subiecte în articol: economic