Creşterea economică globală va încetini în acest an la 3,4% faţă de 4% în 2010, în contextul reducerii datoriilor, austerităţii din Europa şi a posibilei scumpiri a materiilor prime în lume, potrivit Coface.
Ţările dezvoltate vor creşte cu o medie de 1,8% faţă de 2,3% în 2010. Zona euro va înregistra un ritm şi mai scăzut, cifrat la 1,4% faţă de 1,7% în 2010. Marii câştigători ai crizei sunt ţările în curs de dezvoltare, ce vor creşte cu 6,2% faţă de 6,7% în 2010 deoarece, spre deosebire de zona euro, dezvoltarea nu este îngreunată de datoria privată.
Se remarcă două tendinţe: modelul polonezo-brazilian, unde companiile se îndatorează în străinătate deoarece băncile locale sunt reticente şi profilul chinezo-vietnamez unde companiile se împrumută pe piaţa locală.
În prima variantă există riscul de a creşte datoriile în valută, iar la cea de-a doua băncile locale deseori nu sunt în măsură să analizeze corect riscurile. Entităţile cu datorii mari şi uneori nu foarte transparente ar putea întâmpina dificultăţi.