x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia mondială va creşte în acest an mai lent decât în 2010

Economia mondială va creşte în acest an mai lent decât în 2010

20 Ian 2011   •   10:58

Creşterea economică globală va încetini în acest an la 3,4% faţă de 4% în 2010, în contextul reducerii datoriilor, austerităţii din Europa şi a posibilei scumpiri a materiilor prime în lume, potrivit Coface.

Ţările dezvoltate vor creşte cu o medie de 1,8% faţă de 2,3% în 2010. Zona euro va înregistra un ritm şi mai scăzut, cifrat la 1,4% faţă de 1,7% în 2010. Marii câştigători ai crizei sunt ţările în curs de dezvoltare, ce vor creşte cu 6,2% faţă de 6,7% în 2010 deoarece, spre deosebire de zona euro, dezvoltarea nu este îngreunată de datoria privată.

Se remarcă două tendinţe: modelul polonezo-brazilian, unde companiile se îndatorează în străinătate deoarece băncile locale sunt reticente şi profilul chinezo-vietnamez unde companiile se împrumută pe piaţa locală.

În prima variantă există riscul de a creşte datoriile în valută, iar la cea de-a doua băncile locale deseori nu sunt în măsură să analizeze corect riscurile. Entităţile cu datorii mari şi uneori nu foarte transparente ar putea întâmpina dificultăţi.

×