x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Efectul dominoului - Bursa in cadere

Efectul dominoului - Bursa in cadere

de Adrian N. Ionescu    |    01 Mar 2007   •   00:00
Efectul dominoului - Bursa in cadere

Cotatiile actiunilor au cazut dramatic la Bursa, ca urmare a prabusirii celor de la bursele lumii. Fitilul a fost aprins la New York, bomba a explodat la Shanghai, iar suflul a daramat indicii bursieri la Bucuresti. Ieri, toti indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au suferit caderi semnificative, ca urmare a panicii instalate pe toate meridianele lumii, din cauza amenintarii recesiunii economiei SUA.

BVB S-A RESIMTIT. Fenomenul a explodat la Shanghai si New York, si suflul a lovit si Bucurestiul. Indicele celor mai importante 10 actiuni cotate la BVB a scazut cu 3,7%. Indicele BET-Fi, al celor 5 societati de investitii financiare (SIF), este mai mic cu 2,77%, iar indicele BET - C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), a pierdut 3,42%.

De asemenea, cumpararile de valuta au depreciat leul cu 1,23 de bani fata de euro. Marti, Bursa din Shanghai a suferit cea mai puternica scadere din ultimii 11 ani, cu aproape 9%. La Bursa din New York, indicele bursier Dow Jones a pierdut 3,3%, obligand conducerea bursei sa ia masuri de restrictionare a vanzarilor. Ultima data cand bursa a cazut atat de mult a fost in 17 septembrie 2001, prima zi de tranzac- tionare dupa atentatele teroriste. China fiind unul dintre cei mai mari consumatori ai lumii, teama de o eventuala reducere a cererii a intors evolutia pretului spre pragul de 61 de dolari / baril.

AMENINTAREA "PROFETULUI". Scanteia a fost aprinsa de seniorul finantelor mondiale, Alan Greenspan, ale carui comentarii au lasat sa se inteleaga ca economia SUA se afla in pragul recesiunii. In varsta de 81 de ani, Greenspan a fost presedintele Federal Reserve (banca centrala a SUA) pe parcursul a 18 ani, pana in 2005, perioada in care toate pietele lumii i-au urmarit cu sufletul la gura orice declaratie. "Marjele de profitabilitate din SUA au inceput sa se stabilizeze, reprezentand un indiciu ca ne aflam in ultimele etape ale ciclului economic", a afirmat Greenspan, adaugand ca recesiunea s-ar putea produce in ultimele luni ale anului 2007, in ciuda majoritatii specialistilor, care anticipau o incetinire a cresterii economice abia in 2008.

×
Subiecte în articol: economic