x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Eficienţa energetică poate reduce factura la energie termică cu minim 15%

Eficienţa energetică poate reduce factura la energie termică cu minim 15%

18 Oct 2007   •   00:00

Programul Naţional pentru reducerea costurilor cu energia pentru populaţie prin creşterea eficienţei energetice va reduce factura de energie termică pentru consumatorii casnici cu 15%-25%, potrivit guvernului. Executivul a aprobat ieri Programul Naţional 2007, care este continuarea celui demarat anul trecut. Se acordă prin legea bugetului pe anul in curs 30,425 milioane de lei pentru cofinanţarea nerambursabilă a unor proiecte pentru reabilitarea şi modernizarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică (SACET). Prin acest program se asigură cofinanţarea de pănă la 30% pentru modernizarea sistemelor termice din oraşe, iar beneficiari pot fi autorităţile locale care solicită aceste fonduri. Guvernul estimează un total de 400 de milioane de lei investiţii atrase in 2007 in sector prin acest program. Acesta are ca scop compensarea efectului reducerii subvenţiilor pentru energie termică, dar şi reducerea efectului creşterii petrolului pe piaţa internaţională asupra populaţiei. Se mai urmăreşte dezvoltarea pieţei de servicii energetice in Romănia, creşterea confortului şi a siguranţei in alimentarea cu căldură şi apă caldă menajeră şi reducerea emisiilor poluante.
Agenţia Romănă pentru Conservarea Energiei (ARCE) este autoritatea care implementează programul, execută analiza tehnică pentru determinarea eligibilităţii proiectelor şi selectarea lor.
Programul acordă cofinanţarea pentru producerea, transportul şi distribuţia energiei termice, dar şi pentru producerea energiei in cogenerare şi contorizarea consumului de energie la consumatorii finali.
Cu alte cuvinte, ministerul economiei şi finanţelor incearcă să determine autorităţile locale să modernizeze CET-urile din subordine şi reţelele de transport a energiei la consumator, deoarece preţul gigacaloriei a crescut pentru populaţie. Tot prin program se asigură cofinanţarea pentru utilizarea resurselor regenerabile de energie, adică folosirea pentru incălzire in principal a biomasei (rumeguş, deşeuri de lemn), dar şi a energiei solare, geotermale, din biomasă, sau pompe de căldură.
Fundamentarea proiectului de investiţii se face printr-un studiu de fezabilitate, aprobat de autoritatea locală şi conform cu Strategia locală de asigurare a energiei termice sau cu programul propriu de eficienţă energetică realizat conform Legii nr. 199/2000, republicată.
In 2006 s-au cofinanţat 38 de proiecte propuse de 28 de beneficiari, iar suma totală de cofinanţare a fost de 40 milioane de lei.

×
Subiecte în articol: economic energie