Afirmaţia a fost făcută de Christian Dolezal, directorul de comunicare al Nabucco Gas Pipeline International GmbH, compania care realizează gazoductul. Aceasta vine în contextul în care preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, şi Comisarul European pentru Energie, Günther Oettinger, realizează o vizită în Azerbaidjan şi Turkmenistan, pentru promovarea proiectului.
Nabucco trebuie să îşi asigure alimentarea cu gaze naturale. Până acum se poate baza pe o cantitate de 8 miliarde de metri cubi de gaz pe an din Azerbaidjan şi 10 miliarde din Turkmenistan. De asemenea, Irakul, care este văzut ca o potenţială sursă, trebuie să îşi rezolve problemele interne dintre Bagdad şi Kurdistan, pentru a putea elimina piedicile.
“2011 reprezintă un an-cheie pentru Nabucco, cu decizii care vor avea o influenţă importantă asupra aprovizionării viitoare cu energie a Europei”, a declarat.
“Deblocarea resurselor neexploatate şi transportarea lor către Europa vor fi elemente de importanţă majoră, pe măsură ce Europa Centrală şi de Vest se vor confrunta cu un deficit”, a spus el.
Nabucco va ajuta la diversificarea surselor energetice ale Europei şi va asigura aprovizionarea prin transportul de gaze din regiunea Caspică, prin Turcia, pe piaţa Uniunii Europene. De acest proiect beneficiază nu doar consumatorii din Europa, ci şi ţările de tranzit şi regiunile sursă din Asia Centrală.
În schimb, după ce anul trecut italienii de la Eni cereau fuziunea gazoductului cu South Stream, dezvoltat împreună cu Gazprom, acum spun că “Nabucco nu există”. “Este imposibil să ai sinergii cu ceva ce nu există”, a spus Scaroni într-un interviu acordat publicaţiei La Stampa şi citat de Bloomberg. Declaraţiile lui vin după ce ambasadorul SUA în Italia, David Thorne, a afirmat că Nabucco şi South Stream ar putea fuziona.
South Stream vizează transportul de gaze spre Europa pe sub Marea Neagră, prin Bulgaria. Gazoductul urmează să fie finalizat în 2015 şi va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an. Gazoductul rusesc concurează Nabucco, investiţie evaluată la 7,9 miliarde de euro, care va alimenta pieţele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu. Proiectul, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, este derulat de un consorţiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (România).