Strategia energetică a Uniunii Europene va duce la economii de 60 de miliarde de euro în importurile comunitare de petrol şi gaze în următorul deceniu, potrivit unui document european ajuns în posesia Reuters.
Blocul comunitar îşi poate reduce dependenţa de mărfurile importate din afara sa în speranţa întăririi economiilor şi a securităţii. Documentul, intitulat "Europa 2020" oferă date preliminare despre strategia UE în domeniul energiei, al muncii şi creşterii economice.
"Respectarea obiectivelor în domeniul energiei poate permite reducerea importurilor de petrol şi gaze cu 60 de miliarde de euro, până în 2020" se arată în document.
Scăderea dependenţei de importurile de combustibili fosili a devenit o prioritate a UE în luna ianuarie a anului trecut, când un diferend între Rusia şi Ucraina a dus la oprirea furnizării de gaze naturale două săptămăni, timp în care cetăţenii mai multor state comunitare (Bulgaria, Slovacia, Ungaria) au îngheţat. În plus, invazia Georgiei de către Moscova din august 2008 a fost periculos de aproape de oleoductele care adus petrol caspic şi a subliniat dependenţa Europei.
UE ţinteşte îmbunătăţirea eficienţei energetice cu o cincime până în 2010 şi este în grafic şi ca 20% din energia consumată să provină din surse regenerabile, precum apa, soarele, vântul sau biomasa.
"Ar trebui să ţintim decuplarea creşterii de uzul energiei şi să devenim economie efficientă din punctul de vedere al resurselor, ceea ce va da Europei nu numai un avantaj competitiv, dar va reduce şi dependenţa de sursele străine pentru materiale şi mărfuri" se arată în draft.
Se reiterează angajamentul UE de scădere a emisiile de carbon pe care majoritatea oamenilor de ştiinţă dau vina pentru schimbările climatice, în ciuda unor progrese foarte mici la discuţiile ONU de la Copenhaga. De asemenea, estimează că valoarea pe piaţă a tehnologiilor cu emisii mici de carbon se va tripla peste 20 de ani.