x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Firmele mici, sacrificate pentru deficitul bugetar

Firmele mici, sacrificate pentru deficitul bugetar

de Daniela Ivan    |    06 Apr 2009   •   00:00
Firmele mici, sacrificate pentru deficitul bugetar
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Impozitarea firmelor fără profit precum şi eliminarea sau limitarea deducerilor de TVA sunt măsuri disperate pe care Guvernul le ia pentru că FMI a impus criterii de performanţă pentru deficitul bugetar pe care le va monitoriza trimestrial. Estimările prevăd o scădere a veniturilor cu 12,073 miliarde de lei.



Prima verificare a Fondului Monetar Internaţional (FMI) va fi efectuată în iunie, când deficitul bugetar, adică diferenţa între cheltuielile şi veniturile statului, nu trebuie să fie mai mare de 12,13 miliarde lei, bani pe care Guvernul trebuie să-i împrumute.

Viitorul control al Fondului va fi în septembrie când ni se permite un deficit mai mare, de 17,63 miliarde lei, iar la finele anului deficitul convenit este de 24,36 miliarde lei, ceea ce reprezintă 4,6% din PIB, conform Mediafax, care citează surse oficiale, apropiate negocierilor cu FMI.

PUTEREA SINDICATELOR
Încadrarea în ţinta stabilită de FMI se poate face fie prin reducerea cheltuielilor bugetare, fie prin mărirea încasărilor, fie prin ambele procedee. Deşi iniţial Guvernul s-a gândit la reducerea birocraţiei din instituţiile statului, în urma opoziţiei foar­te dure pe care a întâlnit-o din par­te­a sindicatelor a cam bătut în retragere.

Prevederea referitoare la amânarea acor­dării de tichete de vacanţă pentru 2009, din proiectul ordonanţei de urgenţă, a fost modificată, în urma discuţiei cu sin­dicatele. Autorităţile şi instituţiile publice vor putea acorda angajaţilor tichete ca­dou şi tichete de vacanţă, dar numai cu condiţia încadrării în cheltuielile aprobate cu această destinaţie, conform în­ţelegerii convenite, sâmbătă, la Palatul Victoria, între reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor. În ceea ce priveşte autorităţile locale, acestea vor acorda tichetele numai din veniturile proprii.

MICILE AFACERI, SACRIFICATE
Sacrificat va fi micul întreprinzător, pe care nu are cine să-l apere. Executivul vrea să impoziteze, începând cu acest an, toate firmele cu activitate de servicii cu minim 6.500 de lei pe an, respectiv cu 1.625 de lei pe semestru. Excepţie va face trimestrul al II-lea, pentru care suma minimă plătită va fi de 1.083 de lei.

Hotelurile, restaurantele, firmele imobi­liare şi din comerţ vor plăti un impozit anual pe profit de 0,5% din veniturile înregistrate, în cazul în care suma da­to­rată statului nu depăşeşte această cotă, dar nu mai puţin de 6.500 de lei, conform unor surse ministeriale.

Mi­crofir­mele vor fi taxate cu minim 1.625 lei pe an, iar dacă suma datorată bugetului este mai mare de 1.625 de lei/ trimestru, microfirmele vor fi taxate în continuare cu 3% din cifra de afaceri. Executivul nu a luat în calcul faptul că multe firme nu adună tot anul o cifră de afaceri de 6.500 de lei, iar în situaţia în care sunt puse să plătească această taxă îşi vor închide activitatea. Statul va pierde pentru că numărul şomerilor va creşte.

Decizia de a elimina şi li­mita deduce­rilor de TVA acordate fir­me­lor încalcă le­gislaţia europeană, motiv pentru care Executivul a transmis Co­mi­siei Europene o cerere de derogare de la normele UE şi de consul­tare a Comitetului european de TVA.

Statul român vrea să elimine dreptul de de­ducere a taxei pe valoarea adăugată la achiziţia de vehicule de către companii şi să limiteze la 30% deducerea de TVA pentru întreţinerea ma­şinilor. FMI vrea şi monitorizarea com­paniilor publice care au datorii.

"În timpul programului, informaţiile vor cu­prinde şi documentele privind sancţiu­nile aplicate - scăderea salariilor şi demi­terea condu­cerii în conformitate cu pre­ve­derile Ordonanţelor 37/2008 şi 79/2008 - dacă bugetele şi ţintele de re­structurare ale companiilor nu sunt rea­lizate", au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

×
Subiecte în articol: economic