x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI: Criza financiară mondială combinată cu declinul economic sincronizat duce la recesiune profundă

FMI: Criza financiară mondială combinată cu declinul economic sincronizat duce la recesiune profundă

16 Apr 2009   •   00:00

Combinarea unei crize financiare cu un declin economic sincronizat al unui număr mare de state la nivel mondial poate avea ca rezultat o recesiune neobişnuit de gravă şi îndelungată, se arată în noul raport al FMI privind Perspectivele Economiei Mondiale.



Această combinaţie este rară din punct de vedere istoric, iar concluziile trebuie trase cu precauţie, dar faptul că actualul declin economic este sincronizat şi asociat unei grave crize financiare sugerează că este probabil ca recesiunea să fie de lungă durată, iar redresarea mai dificilă comparativ cu situaţiile anterioare.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) consideră că politicile macroeconomice pot avea o contribuţie valoroasă în atenuarea recesiunilor şi susţinerea redresării.

Politicile monetare au jucat, de obicei, un rol important în încheierea recesiunilor şi consolidarea redresărilor, dar sunt mai puţin eficiente în timpul crizelor financiare.

În astfel de situaţii, o eficienţă mai mare o au politicile bugetare, atunci când agenţii economici au probleme de lichidităţi.

Stimulentele bugetare, asociate cu redresarea, au totuşi un impact mai mic în cazul economiilor cu un nivel ridicat al datoriei publice, se arată în raport.

Potrivit FMI, combaterea actualei recesiuni necesită coordonarea politicilor monetare, bugetare şi financiare.

Astfel, pe termen scurt sunt necesare măsuri monetare şi bugetare agresive pentru susţinerea cererii agregat.

Chiar şi cu astfel de măsuri, una dintre cele mai importante lecţii rezultate din crizele financiare este că refacerea încrederii are o importanţă majoră pentru eficienţa strategiilor macroeconomice, care să ducă la redresare durabilă.

În realizarea analizei, FMI a evaluat ciclurile de afaceri din 21 de state avansate, din 1960 până în prezent, Fondul menţionând 15 recesiuni care pot fi asociate crizelor financiare şi trei situaţii în care au avut loc contracţii economice sincronizate, respectiv în 1975, 1980 şi 1992.

În mod tipic, recesiunile sunt de scurtă durată, iar redresările puternice. O recesiune durează de obicei circa un an, iar expansiunea are loc timp de peste cinci ani.

În ultima perioadă, recesiunile din statele avansate au devenit mai rare şi mai atenuate, iar perioadele de creştere de lungă durată.

În schimb, asocierea recesiunilor cu crize financiare a dus la un declin grav şi îndelungat, a constatat Fondul.

Crizele financiare apar de obicei după perioade de expansiune rapidă a creditării şi a preţurilor activelor, iar redresarea este, deseori, încetinită de cererea privată redusă şi nivelul scăzut al împrumuturilor, potrivit raportului.
Mediafax

×
Subiecte în articol: economic