x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI: Uniunea Europeană trebuie să întărească Fondul de Stabilitatea Financiară

FMI: Uniunea Europeană trebuie să întărească Fondul de Stabilitatea Financiară

25 Ian 2011   •   14:20

Europa ar trebui sa îşi întărească fondul de salvare pentru a reduce riscul unei noi instabilitaăţi, în vreme ce reducerile de taxe din SUA şi economiile aflate în curs de dezvoltare ajută la stimularea creşterii economice în lume, potrivit FMI.

Conform raportului World Economic Outlook există îngrijorarea că Fondul European de Stabilitate Financiară, care are pe hârtie 440 miliarde de dolari dar poate împrumuta efectiv numai jumătate din această sumă, ar putea fi “golit” în cazul în care o economie mai mare a zonei euro are nevoie de bani, scrie Reuters.

Spania, între salvarea băncilor şi un acord cu Fondul

Fără a o numi, în vizor este Spania, unde FMI face o vizită.  Ideea de majorare a Fondului întâmpină rezistenţă în Germania, care spune că aceasta ar trebui să fi parte a unor măsuri mai largi, aşteptate spre a fi propuse în martie.

Reuters scria vineri că Spania intenţionează să naţionalizeze parţial cele mai slabe bănci, aşa-numitele “cajas”, pentru a asigura investitorii că un eventual bailout al acestor bănci nu va creşte deficitul bugetar şi nu va împinge ţara într-un acord cu FMI. Estimările privind costurile de recapitalizare a caselor de economii variază între 17 miliarde euro şi 120 miliarde euro.

De asemenea, FMI mai spune că Europa trebuie să realizeze noi teste de stres pentru băncile europene pentru a se asigura dacă pot rezista unui şoc iar cele neviabile ar trebui închise.

Legătura dintre balanţele contabile ale băncilor şI stabilitate vine din faptul că multe bănci au creditat enorm statele europene iar zona euro se află în plină criză a datoriilor suverane.

FMI se referă indirect la problemele pe care le are acum Grecia, tot mai mule autorităţi şI analişti cerând restructurarea datoriei acesteia până nu este prea târziu.

Restructurarea datoriilor Greciei

Miercurea trecută, ministerul german al Finanţelor a început să elaboreze un plan de urgenţă pentru a depăşi o eventuală criză care ar putea să apară dacă Grecia intră în incapacitate de plată sau este nevoită să-şi restructureze datoriile, potrivit unor surse apropiate situaţiei citate de Reuters.

Industriaşii germani au cerut vineri restructurarea datoriilor Greciei, până nu este prea târziu. Grecia nu va putea ieşi din criză fără restructurarea datoriilor, aprecia preşedintele Federaţiei Industriilor Germane, Hans-Peter Keitel, care face apel ca această măsură să fie luată cât mai curând, conform AFP. “Grecia trebuie orientată către o soluţie”, a afirmat Keitel.

El a menţionat că problemele Greciei pot fi rezolvate prin restructurarea controlată a datoriilor.

“Creditorii deţinători de obligaţiuni elene ştiu acest lucru de mult timp şi au luat în calcul acest risc”, a adăugat el. Guvernul german pledează de mult timp pentru stabilirea, în Europa, a unui mecanism care să permită restructurarea datoriilor publice, ceea s-ar putea traduce prin impunerea de pierderi financiare creditorilor privaţi care au cumpărat obligaţiunii emise de state cu probleme. Berlinul insistă că nu se pune problema intruducerii unui astfel de dispozitiv înainte de 2013. “Ar fi contraproductiv lăsarea situaţiei să se înrăutăţească artificial până în 2013 şi să se intervină abia atunci asupra datoriilor”, a spus Keitel.

Economia Greciei se află în cea mai gravă recesiune din ultimii 17 ani, iar pentru 2011 este anticipat un declin al PIB de 3%, urmând ca în 2012 să aibă loc o revenire firavă. Grecia a redus anul trecut deficitul bugetar la 9,4%, ţinta pentru acest an fiind de 7,4%. Datoriile totale vor urca, însă, de la 142,5% din PIB la 152,6%.

“Der Spiegel” a scris că Klaus Regling, directorul Fondului European de Stabilitate Financiară, a propus în urma cu câteva săptămâni restucturarea datoriei elene, proiect bine primit de miniştrii de Finanţe din zona euro.

Pierderea de care se vorbeşte pentru investitori ar fi de 30%.

×