Bursa de Valori Bucureşti a început marţi tranzacţionarea acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), cel mai important şi aşteptat eveniment al anului. Investitorii care credeau în miracolul resuscitării BVB au văzut marţi cum visele pot deveni realitate: în doar patru ore de la deschiderea şedinţei fusese depăşit pragul de 40 milioane de euro la o capitalizare a Fondului de peste două miliarde de euro.
„Listarea FP este un eveniment care egalează ca importanţă prima şedinţă de tranzacţionare a BVB de acum 15 ani. Este un test pentru noi toţi, un eveniment care poate genera o cascadă de evenimente pozitive pentru piaţa de capital şi pentru economia românească în general”, a declarat Stere Farmache, preşedintele Consiliului de Administraţie al bursei, înainte de începerea operaţiunilor de tranzacţionare.
Apoi, Mark Mobius, preşedintele-executiv al Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, împreună cu Valentin Ionescu, directorul general al BVB, au sunat clopoţelul, descătuşând cascada de evenimente pozitive.
Titlurile FP au deschis prima şedinţă de tranzacţionare la 0,602 lei, sub valoarea nominală de 1 leu, pe un rulaj de 23 milioane de acţiuni. Cotaţia de la deschidere a fost şi minimul zilei. În prima jumătate de oră de la listarea FP s-au transferat acţiuni în valoare de peste 11 milioane de euro, iar rulajul a fost dublu faţă de lichiditatea medie zilnică din ultima lună. Cea mai mare tranzacţie a fost realizată la ora 12:08, când un pachet de 0,34% din toate titlurile FP s-a vândut pentru 7,3 milioane de euro. La finalul primei zile, investitorii au realizat tranzacţii cu titluri reprezentând 2,42% din toate acţiunile FP, iar operaţiunile au totalizat 50,1 milioane de euro. Titlurile FP au reprezentat 88% din lichiditatea pieţei, de 57 milioane de euro.
Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, creată în urmă cu aproape şase ani pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Începând de marţi, victimele abuzurilor regimului comunist îşi pot valorifica acţiunile pe o piaţă reglementată şi la o valoare justă. La finalul anului trecut, statul deţinea, prin Ministerul Finanţelor Publice, 38,88% din acţiunile FP, iar restul titlurilor erau în portofoliile a 175 de companii şi fonduri de investiţii (19,49%) şi a 5.196 de persoane fizice (41,63%). FP are în portofoliu acţiuni la cele mai valoroase companii româneşti, respectiv Petrom – 891 milioane de euro, Hidroelectrica – 767 milioane de euro, şi Romgaz – 291 milioane de euro. Fondul are participaţii şi la Transgaz, Transelectrica, filialele Electrica, Alro, Romaero sau distribuţiile de gaze privatizate E.ON şi Gaz de France.
Listarea Fondului Proprietatea este impulsul care ar putea duce la dezvoltarea pieţei de capital româneşti. Reprezentanţii Franklin Templeton spun că vor încerca să convingă Guvernul să listeze la bursă producătorii de energie Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. „Vom încerca să convingem Guvernul să listeze companii precum Romgaz, unde deja au anunţat listarea, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Prin listări vor creşte veniturile la bugetul de stat prin taxele şi impozitele plătite de investitori, iar companiile respective vor putea strânge capital”, a declarat Greg Konieczny, managerul de fond al FP.
El a adăugat că în acest moment lichiditatea acţiunilor Fondului este mai importantă decât preţul la care se tranzacţionează titlurile, întrucât acestea vor fi volatile în prima şedinţă. „Preţul va fi volatil şi nu aş da prea multă atenţie preţului din prima zi. Pentru noi sunt mai importanţi lichiditatea şi banii pe care îi vor primi acţionarii”, a spus Konieczny.
Listarea FP va aduce la BVB şi noi instrumente. Bursa de Valori Bucureşti va lansa la 1 februarie contracte futures cu activ suport pe acţiunile Fondul Proprietatea. „Intenţionăm ca de la 1 februarie să lansăm pentru tranzacţionare şi derivate pe acţiunile fondului”, a mai spus Farmache. Investitorii vor putea tranzacţiona contracte futures cu activ suport pe acţiunile Fondul Proprietatea şi la Bursa de la Sibiu, după ce Sibex a primit în urmă cu două săptămâni aprobare din partea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.
Mobius, îngrijorat de mentalitatea lui Boc
Care sunt planurile lui Mobius pentru Fondul Proprietatea? Şeful Franklin Templeton nu exclude o a doua listare a FP pe bursele din Londra, Viena sau Hong Kong. Este îngrijorat însă de filozofia şi mentalitatea Guvernului român. „Ce doreşte Guvernul român să facă cu piaţa de capital? Doreşte o piaţă liberă şi deschisă, doreşte ca acţionarii minoritari să fie trataţi în mod corect? Pentru că dacă acţionarii minoritari nu sunt trataţi în mod corect, nu putem avea o piaţă de capital”, a spus Mobius. Listarea pe BVB nu a trecut neobservată nici de presa străină. Financial Times a scris că listarea FP ar putea stimula investitorii străini să aducă bani în România, una dintre cele mai sărace state membre ale Uniunii Europene. „Investitorii străini au fost deseori frustraţi de faptul că în România piaţa de capital este subdezvoltată şi de procesul lent de privatizare a marilor companii de stat. Listarea FP ar putea funcţiona ca «o injecţie de adrenalin㻄, notează FT.