x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Franks: Dacă proiectele UE nu sunt finalizate, România riscă să returneze 1,5 miliarde euro

Franks: Dacă proiectele UE nu sunt finalizate, România riscă să returneze 1,5 miliarde euro

09 Mai 2011   •   10:37
Franks: Dacă proiectele UE nu sunt finalizate, România riscă să returneze 1,5 miliarde euro
Sursa foto: /Jurnalul National

Ţara noastră riscă să returneze până la 1,5 miliarde euro dacă unele proiecte finanţate din fonduri UE nu sunt finalizate în acest an, a declarat şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

"Guvernul realizează progrese în absorbţia fondurilor europene, dar aceste progrese sunt insuficiente şi eforturile în acest sens trebuie dublate. Trebuie ca proiectele cu prioritate redusă să fie abandonate pentru ca eforturile să se concentreze pe domeniile în care absorbţia creşte foarte rapid. România riscă să fie obligată să returneze până la 1,5 miliarde euro, sume deja plătite, dacă aceste proiecte nu sunt finalizate până la sfârşitul acestui an", a spus Franks.



Statul va vinde  pachete semnficiative la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica

Autorităţile române vor demara în următoarele luni vânzarea unor pachete semnificative în companii energetice de stat precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Trangaz, dar şi altele, a declarat luni şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks.

"Ne concentrăm în mod deosebit pe sectorul energetic şi transporturi care sunt esenţiale pentru creşterea economică. În lunile care vor urma autorităţile vor demara vânzarea unor pachete semnificative în companii energetice de stat: hidroelectrica, nuclearelectrica, romgaz, trangaz şi altele", a spus Franks.

"La fel ca în sectorul energectic, companiile ineficiente şi insuficient capitalizate nu fac faţă. Este necesar ca acestea să fie restructurate împreună cu capitalizarea şi experienţa din sectorul privat. Împreună cu Guvernul vom restructura companiile din domeniul căilor ferate şi vom aduce capital privat", a adăugat Franks, referindu-se la cele deă-al doilea domeniu de restructurare pe care se va concentra noul acord pe doi ani.

Probabilitatea ca România să tragă bani de la FMI în 2011 este de sub 10%

Şeful misiunii FMI în România consideră că România nu ar trebui să tragă bani de la instituţia financiară în acest an, dar nu exclude în întregime această posibilitate, arătând că sunt şanse de sub 25%, sau chiar sub 10% pentru un astfel de scenariu.

"Ca parte a unui exerciţiu pe care l-am făcut în urmă cu circa două luni, ni s-a solicitat să analizăm în ce scenariu Guvernul ar putea să tragă bani. Acest lucru nu înseamnă că este un scenariu care are o probabilitate foarte mare. Dacă ar fi aşa, board-ul nu ne-ar fi permis să avem un astfel de program (preventiv - n.r.), ci unul obişnuit", a mai spus Franks.

Noul acord de tip preventiv, încheiat la finele lunii martie pentru doi ani, are o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Acordul va fi însoţit de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

×