x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Frigul aduce contracte grase pentru păcură?

Frigul aduce contracte grase pentru păcură?

27 Ian 2010   •   00:00

România va importa în perioada următoare păcură, în cazul în care stocurile actuale nu ajung, ca urmare a declarării situaţiei de urgenţă.

Anul trecut, în toiul crizei gazelor, s-a declanşat un imens scandal mediatic după ce Executivul a menţinut situaţia de urgenţă şi după ce importurile au revenit la normal. Criza gazelor a fost prilejul unor acuzaţii de favoritism în urmă cu un an din partea opoziţiei, după ce Petrom, Master Chem Oil şi Rompetrol au primit prin negociere directă mai multe contracte de furnizare de păcură fără licitaţie.

Acestea au fost posibile tocmai datorită situaţiei de urgenţă, deoarece procedurile de licitaţie şi eventualele contestaţii durează mult. Liberalul Teodor Atanasiu cerea la data de 2 februarie 2009 ridicarea situaţiei de urgenţă instaurată la data de 9 ianuarie 2009, deşi gazele curgeau din Rusia încă de la 21 ianuarie. "Am văzut care au fost societăţile comerciale care au făcut achiziţii şi de la cine au făcut aceste achiziţii şi am văzut că majoritatea achiziţiilor s-au făcut de la Petrom şi Master Chem Oil, societate comercială care în 2007 avea trei angajaţi şi un profit net de aproximativ 50.000 de euro.

În ianuarie, firma Master Chem Oil a făcut un contract care doar pentru aprovizionarea sucursalei Electrocentrale Constanţa a constat într-o cantitate de 13.000 de tone, cantitate ce duce la un profit de 3 milioane de euro, ei livrând şi la Termoelectrica o cantitate de 10.000 de tone", declara Atanasiu atunci.

CÂŞTIGĂTORII CRIZEI GAZELOR
Petrom a mai câştigat atunci contracte de furnizare a 260.000 de tone de păcură, din care 200.000 de tone date către Electrocentrale Bucureşti, iar Rompetrol a furnizat 2.000 de tone către CET Midia şi 1.000 de tone către Enet Focşani. Ieri, România avea 1,740 miliarde de metri cubi de gaze în depozite, faţă de 3,2 miliarde de tone la 15 octombrie. Problema nu se pune de cantitate, ci de debitul cu care gazele sunt scoase din depozite.

Actualmente se scot 24 de milioane de metri cubi de gaz zilnic, iar necesarul ar fi de 40 de milioane de metri cubi zilnic pentru a susţine şi consumul casnic, şi industria grea. Guvernul a autorizat 21 de companii energetice să împrumute din rezerva de stat, până la 31 octombrie 2010, 1,9 miliarde de tone de cărbune energetic şi 172,9 milioane de tone de păcură. România va creşte importurile cu 2 milioane de metri cubi pe zi, până la 12 milioane.

"Putem asigura toţi cetăţenii că nu vor fi probleme cu furnizarea gazului pentru activităţi casnice"
Adriean Videanu, ministrul Economiei

×
Subiecte în articol: economic