x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gazele se vor scumpi cu 50%

Gazele se vor scumpi cu 50%

22 Aug 2007   •   00:00
Gazele se vor scumpi cu 50%
Sursa foto: Christian Silva/

Preţurile la gaze vor creşte cu 50% in următoarea perioadă. O dată ca urmare a alinierii preţurilor la cele din UE, dar şi "graţie" investiţiilor ce trebuie făcute in sistemul de extracţie, transport şi distribuţie a gazelor naturale.


Alinierea preţurilor la gazele naturale furnizate romănilor la cele practicate in Uniunea Europeană este programată pentru 1 ianuarie 2008, aşa cum prevăd angajamentele internaţionale ale Romăniei. Insă s-ar putea amăna pentru 2010, potrivit lui Iakob Alexa, directorul general al Romgaz. El ne-a declarat că, deşi iniţial se tratase alinierea tarifelor la gaze naturale incepănd cu 2008, acum se poartă discuţii pentru prelungirea pănă in 2010. Şi Darius Meşca, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, preciza săptămăna trecută, cu ocazia unui forum energetic, că o comisie formată din reprezentanţi ai ministerului şi ai Autorităţii Naţionale de Reglementare in Domeniul Energiei va elabora o scrisoare către Comisia Europeană prin care să se ceară amănarea termenului.


DIFERENŢĂ. Potrivit Eurostat, serviciul de statistică al Uniunii Europene, in Romănia, preţul pentru populaţie pe giga-joulul de energie obţinută din gaze naturale este de 9 euro, in vreme ce media Uniunii Europene este de 14,95 euro. Defalcat, preţul de bază in ţara noastră este de 7,60 euro, la care se mai adaugă 1,45 euro TVA. Media europeană este impărţită in 11,68 euro preţul de bază, la care se adaugă 2,09 euro TVA şi 1,18 euro alte taxe. Diferenţa la preţul fără TVA este de 3,92 euro, adică mai mult de jumătate din cei 7,60 euro. Dar, pe lăngă aceasta, calitatea gazului primit de consumatorii casnici este foarte proastă, statisticile Eurostat arătănd că in Romănia se plăteşte al cincilea cel mai scump gaz din UE, cu 12 unităţi PPS pe un singur GJ. Adică un romăn trebuie să ardă mai mult gaz ca să obţină aceeaşi cantitate de căldură.


VIITOR SUMBRU. In acelaşi timp, predicţiile pentru viitorul mediu şi indepărtat nu sunt dintre cele mai bune. Anul trecut, consumul de gaze naturale al Romăniei a fost de 17.200 de milioane de metri cubi: 12.100 de milioane de metri cubi din producţia internă şi 5.194 de milioane de metri cubi din import, in mare parte de la Gazprom. In Strategia Energetică se estimează ca importul să ajungă la 8.500 de milioane de mc in 2015 pe fondul epuizării zăcămintelor autohtone. Nici europenii nu stau prea bine cu independenţa energetică. UE se aşteaptă ca dependenţa de importul de gaze naturale să crească de la 57%, căt este acuma, la 84% in anul 2030.


Investiţii de aproape 1 miliard de euro

Pentru a nu fi dependenţi de gazele ruseşti şi de Gazprom, avem nevoie de investiţii in domeniu care vor atrage, la răndul lor, o nouă scumpire a gazului. Potrivit Strategiei Energetice Naţionale, pănă in 2010 trebuiesc investite 930 de milioane de euro pentru prospecţiuni geologice, noi foraje şi creşterea capacităţii de inmagazinare. "Investiţiile au o oarecare influenţă asupra preţurilor, deoarece trebuie amortizate", ne-a declarat Sorin Keszeg, şeful biroului de comunicare al Transgaz. El a precizat că in 2006 compania a investit 170 de milioane de lei, iar anul acesta trebuie să mai pompeze incă 188,5 milioane de lei. In acelaşi timp, Transgaz trebuie să contribuie cu 920 de milioane de euro la realizarea proiectului Nabucco, din care 300 de milioane de euro din fonduri proprii, iar restul din credite. In schimb, Iakob Alexa susţine că Romgaz nu a făcut solicitare de mărire a tarifelor la ANRE, iar investiţiile programate in Strategia Energetică Naţională nu vor duce la majorări.


×
Subiecte în articol: economic milioane