Tarifele la gazele naturale livrate populaţiei vor creşte de la 1 februarie cu 8,5%, chiar dacă guvernanţii anunţau că nu se vor face majorări.
ALINIERE - Autorităţile se contrazic în continuare
Tarifele la
gazele naturale livrate populaţiei vor creşte de la 1 februarie cu 8,5%, chiar
dacă guvernanţii anunţau că nu se vor face majorări.
Gazele naturale livrate populaţiei vor fi mai scumpe de la 1 februarie cu 8,5%. Majorarea soseşte în ciuda asigurărilor date de primul ministru, Călin Popescu Tăriceanu, şi de Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, că tarifele nu vor creşte până nu se va găsi o soluţie pentru protejarea populaţiei. Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), clienţii Distrigaz Sud vor plăti la un consum anual sub 2.400 de metri cubi suma de 989,55 lei pe mia de metri cubi, în vreme ce E.ON Gaz România va percepe 983,1 lei pentru aceeaşi cantitate.
Varujan Vosganian declara la începutul lunii ianuarie la Vaslui că tarifele nu se vor schimba. Scumpirea vine după ce, încă din decembrie 2007, distribuitorii de gaze naturale au anunţat că, din cauza cotaţiilor internaţionale ridicate, preţul gazelor ar trebui să se mărească de la 1 ianuarie cu 10%, urmând ca, pe tot anul 2008, tarifele să urce cu 30%. Vosganian prognoza recent că, pe tot anul 2008, preţul la gaze naturale va creşte sub rata inflaţiei de 3,8%, plus/minus 1%.
ESTIMĂRI. Pentru perioada următoare, prognozele privind preţul gazelor sunt contradictorii. ANRE precizează că în trimestrul al doilea “nu sunt de aşteptat noi creşteri de preţuri”. În schimb, Distrigaz Sud estima în urmă cu o săptămână că, din cauza menţinerii barilului de ţiţei la cotaţii situate în jur de 90 de dolari, gazele se vor mai scumpi o dată în luna aprilie. În cazul în care CE va determina România să alinieze preţurile gazelor naturale din producţia internă cu cele europene până la finele lui 2008, tarifele ar trebui să urce cu încă 60%.
Alimentele se vor scumpi
Preţurile produselor alimentare vor creşte cu până la 20%, această majorare fiind determinată de scumpirea gazelor, dar şi de deprecierea leului sau de costurile pentru materia primă utilizată în industria alimentară, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA). Scumpirea va fi determinată de deprecierea leului, preţul la combustibil şi scumpirea gazelor. Astfel, preţurile se vor modifica în etape, începând din 1 februarie, urmând ca cea mai mare majorare, de până la 20%, să se aplice din luna martie. Preşedintele patronatului din industria de panificaţie ANAMOB, Viorel Marin, a declarat că producătorii din sector caută soluţii pentru a rezista pe piaţă. Acesta a precizat că unica soluţie pentru ieşirea din situaţia de criză este reducerea TVA pentru pâine şi pentru făină. “Guvernanţii trebuie să înţeleagă că reducerea TVA este singura soluţie. Ar trebui identificate metode pentru limitarea adaosului comercial”, a explicat Marin.